Translate

понеделник, 12 май 2014 г.

Пациенти с пулмонална хипертония настояват да се създаде регистър на болните и да се покрие кислородната терапия


Пулмоналната хипертония представлява стесняване на кръвоносните съдове в белия дроб, което затруднява снабдяването на кръвта с кислород. Протича тежко, с подчертано намален физически капацитет, води до затруднено дишане  и често и до сърдечна недостатъчност. 
Осведомеността за заболяването у нас е още много ниска.
В страната около 140 души са с пулмонална хипертония като средната  възраст е 30-35 г..
Общо четири са болниците-три  в столицата, от които едната не функционира, и една във Варна, в които те могат да се лекуват. В страната няма и достатъчно  центрове, в които пациентите да имат достъп до екип от кардиолог, пулмолог и психолог.
Често самите лекари стигат късно до диагнозата, тъй като симптомите са сходни с най-често срещаните белодробни и кардиологични заболявания,а и се бъркат с астма, хронична обструктивна белодробна болест и др. Различните фази на заболяването обаче изискват различен тип терапия. Ако то не се лекува, пациентите умират 2-3 години след неговото начало.
Пациентите с пулмонална хипертония настояват да се създаде регистър на болните и да се покрие кислородната терапия.
В Европа един кислороден концентрат се предоставя срещу месечен абонамент от 5 евро. В България болните си го купуват срещу 4200 лв. месечно. В момента се провеждат  преговори с МЗ и социалното министерство за включването на терапията като безплатна.
Приоритети на държавата по отношение на обгрижването на пациентите са много малки. В България все още не се използват интравенозни медикаменти за лечение на тежки форми на пулмонална хипертония. Този вид терапия, при която лекарствата се поставят чрез помпа, е много популярна в другите европейски страни. Тя обаче струва около 20 000 евро на месец и поради тази причина българските пациенти не могат да се възползват от нея. В момента има около 4-5 пациента в България, които биха се включили веднага на интервенозен медикамент”, съобщи Тодор Мангъров, председател на Асоциацията "Пулмонална хипертония".


Няма коментари:

Публикуване на коментар