Translate

вторник, 20 май 2014 г.

Затлъстяването – Глобален медицински и социален проблем


Голям европейски научен форум в София и Сателитен симпозиум в Албена


От 28 до 31 май тази година в НДК водещи учени от цял свят ще разискват важни социални и медицински проблеми, свързани с наднорменото тегло и съпътстващите го заболявания и Европейската стратегия до 2020 година. Очаква се да присъстват над 1000 участници от цяла Европа, както и от всички други континенти. Представени са заявки за над 600 научни доклади, съобщения и постери.
23.1% от мъжете и 24.1% от жените над 18-годишна възраст в България са със затлъстяване.40% от мъжете и 28.9% от жените са с наднормено тегло. При децата на възраст от 4-9 години 17.8% са със затлъстяване и 35.7% с наднормено тегло. При подрастващите на възраст 14-18 години процентът на затлъстелите е 8%, а на тези с наднормено тегло – 24.1%. За сравнение в Европа затлъстяването сред жените е: в Турция – 29.4%, Шотландия – 28.1%, Англия – 26.1%, Израел – 25.7%, Гърция – 25.6%. А при мъжете: Гърция – 27.9%, Шотландия – 26,6%, Кипър – 26.6%, Англия – 26.2%, Ирландия – 25.8%.
Данните са тревожни, защото те сочат изключително повишен риск от появата на сърдечно-съдови и обменни заболявания (диабет, хипертония, инфаркт, инсулт, ранна атеросклероза).
От 1 юни в Албена, под патронажа на Министъра на бразованието и науката проф. Анелия Клисарова, ще се проведат две значими мероприятия-Х Международен симпозиум по затлъстяване и съпътстващите го заболявания – сателитен на Европейския конгрес в София и „Училище за здраве –за деца, родители и учители“.
Те са свързани с 1-ви юни – Международен ден на детето, и основните акценти са детското затлъстяване – превенция и проблеми, и храненето на децата в предучилищна и училищна възраст. На симпозиума ще присъстват учени от четири континента – Азия, Африка, Северна Америка и Европа. Ще се разискват въпросите относно значимостта на справянето с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването в детската възраст,  като най-важен елемент за предпазване на затлъстяването, диабета и сърдечно-съдовите заболявания в зряла възраст.„Училището за здраве – за деца, родители и учители” се организирана за втора поредна година в рамките на Европейския проект ЕРНЕ и програма „Здрави деца в България“ В него ще участват деца, родители и учители от 12 столични училища,. Семействата и учителите ще прекарат една седмица заедно, ще участват в обучения и ще получат професионални консултации и съвети за здравословен начин на живот– балансирано хранене, съчетано с физическа активност. На всички участници ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа, разбира се, плуване в морето и басейна и приятни разходки. Целта на мероприятието е опитът на „Училище за здраве” да се мултиплицира, за да може това училище в Албена да бъде последвано от още много такива.


 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар