Translate

четвъртък, 15 май 2014 г.

У нас всяко десето дете се ражда недоносено



алармираха водещи специалисти в областта на неонатологията. Те заедно с известни лично сти като Румяна Нейкова и Ники Кънчев дадоха старт на информационната кампания-
"Най-големи герои са най-малките", организирана от фондация "Нашите недоносени деца".
с не са информирани за това как да се грижат за преждевременно родените деца и не са наясно къ м какви специалисти трябва да се обърнат.
За недоносено се приема всяко бебе, родено с тегло от около 600 до 2500 г и дължина между 35 и 45 см. Целта е  по-голяма информираност на обществото и най-вече на родителите за проблемите и нуждата от специални грижи при тези деца. Оказва се, че масово родителите у на ри преждевременно родените деца имунната система е много крехка и те са много податливи на повече заболявания. Налице е 10 пъти по-висок риск от инфекции на дихателните пътища, поради недоразвити бели дробове. Около 60% от бебетата, родени между 28-а и 32-ра гестационна седмица, се хоспитализират през първата година от живота им, именно заради инфекции на дихателните пътища или с други думи-изключително са застрашени от развитието на инфекции, които понякога са с фатален изход.
При по-рано родените деца има опасност и от проблеми със зрението, както и неврологични усложнения. Голяма част от недоносените деца, особено тези, родени под 1500 грама, страдат от мозъчни кръвоизливи, които могат да доведат и до тежки усложнения, като детска церебрална парализа и др. Доц. Ралица Георгиева, началник Клиниката по неонатология към Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София, подчерта, че при тези бебета интензивното лечение, в никакъв случай не завършва с изписването на бебето от родилното, а продължава няколко месеца, понякога и повече. Според нея особено тежък проблем е недостига на медицински сестри и акушерки в неонатологичните отделения, най-вече в провинцията.
„За съжаление имаме много голям проблем с дефицита на медицински сестри и акушерки, които трябва да са непрекъснато до недоносените деца. С каквато и апаратура да разполагаме, без човешкия фактор тя е неизползваема”, подчерта още доц. Георгиева.
До два месеца трябва да бъде готова общата рамка на Национална програма за наблюдение, рехабилитация и профилактика на недоносените новородени. В нея ще бъдат разписани две групи мерки-краткосрочни и дългосрочни, които ще определят бъдещите насоки в грижите за тези деца и то за продължителен период от време, съобщи тя.
Заради кризата с кадрите с МЗ се водят разговори за създаване на специални бази на територията на цялата страна, в които да се обучават различен вид специалисти -не само акушерки и сестри, но и детски невролози, детски психиатри и други. Има идея, както базите на закритите домове за медико-социални грижи за деца да бъдат преобразувани в центрове за комплексна рехабилитация, така също  да се ползват и болничните отделени по физиотерапия, след съответна преквалификация на някои от специалистите. Целта е да се унифицира грижата за недоносените деца в цялата страна и всички да имат еднакъв достъп до терапия, тъй като сега се налага родителите да пътуват по 100-200 км до специализирано заведение, където се провежда рехабилитацията.
Предстои надграждане на регистъра на новородените-включване на пълна информация за недоносените, а така също и одобряване на съвременен алгоритъм за проследяването им, съобщи проф. д-р Боряна Слънчева, директор на неонатологичната клиника към УБ „Майчин дом".
Ще бъдат променени и програмите за обучение на студентите по медицина и на специализиращите лекари. Ще бъдат предложени също така мерки за допълнителна специфична квалификация на кинезитерапевти, рехабилитатори и лекари специалисти по физикална и рехабилитационна медицина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар