Translate

понеделник, 12 май 2014 г.

БЛС се включва в европейския ден на протеста



Делегатите на извънреден събор на БЛС обсъдиха и приеха присъединяването на съсловната
организация към общоевропейския ден на протест на 15 май 2014 г. Те ще носят символите, унифицирани за всички сродни европейски организации – лентички със знамената на съответната страна и Европейския съюз, както и специални протестни значки. Флайери с текст, който призовава управляващите да спрат корупцията и да изведат здравеопазването като приоритет ще бъдат поставени на различни места в лечебните заведения. Все още се обсъжда прерастването на европеския протест в общонационалнен, както и  формата на протестните действия. Превалират предложенията през първата седмица протестните действия да протекат с едночасово напускане на работните места и излизане на медицинските специалисти пред съответното лечебно заведение, следващите седмици часовете да  се увеличават стъпаловидно.
С мнозинство  бе  прието предложението за оттегляне на подписите на представителите на УС , поставения под НРД – 2014  в знак на несъгласие с предприетите от НЗОК промени – акт, който няма правна сила, но  за сметка на това има висока морална стойност.
Делегатите избраха седемчленна комисия, която ще изготви протестна  декларация, в която медиците ще изразят своята позиция спрямо управляващите институции, МЗ и надзорния съвет на касата. Ще бъде посочен  срок за  иницииране на  действия по актуализирането на бюджета на Здравната каса.



Няма коментари:

Публикуване на коментар