Translate

сряда, 14 май 2014 г.

Регионален форум “Сега вече знаете”

България единствена в Европа не поема на 100% реимбурсацията на лечението на страдащите от болестта на Бехтерев

Регионалният форум “Сега вече знаете” ще се проведе в гр. Пловдив. Организатор на събитието е Българско Сдружение на болните от болестта на Бехтерев*. Целта е да се предостави поле за дискусия по проблемите на заболяването и социалната му значимост.
Акцентите  ще бъдат върху: ранното диагностициране и съвременното лечение; ролята на рехабилитацията и физиотерапията - подобряване на достъпа до тях, до психолог и кинезитерапевт; създаване на национален регистър и  стратегия за подобряване на диагностицирането, проследяване на развитие на заболяването; промяна в наредби за получаване на доживотен ТЕЛК от хора с болестта на Бехтерев и етиология на психосоматичните заболявания, личностен профил при пациентите. 
България остава единствената страна в Европа, която не поема на 100% реимбурсацията на лечението. В момента НЗОК заплаща 75% от цената на медикаментите, а фирмите-производители на лекарства поемат останалите 25%.
*Болестта на Бехтерев, позната още и като анкилозиращ спондилит е хронично автоимунно ревматично заболяване, което причинява изключителни болки в гръбнака, води до постоянна умора и възпаления по цялото тяло, като засяга различни органи. С течение на времето се стига до инвалидизация и срастване на прешлените на гръбначния стълб. Болестта засяга младите хора между 18 и 35 годишна възраст.
Заболяването, все още е недостатъчно позната в България, води след себе си сериозни социални, икономически, физически и психологически последствия, не само за болния,но и за членовете на семейството му.





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар