Translate

сряда, 14 май 2014 г.

БГФарма: У нас лекарствата трябва вече да се изписват електронно на т. нар. принцип на светофара


Електронно изписване на лекарствата има почти във всички държави на ЕС. Така например в Хърватска от м. септември м. г. е въведена електронна система на изписване на лекарствените медикаменти, която работи на т. нар. принцип на светофара.
На лекаря, когато си позволи да изпише с електронен формуляр по-скъп медикамент, чиято цена е с до 10% по-висока от допустимата, му светва жълто прозорче, в което е длъжен да се мотивира, защо точно него е избрал. 
Ако цената на изписаното лекарство е доста по-висока (с над 10% ) светва червено поле и решението вече не е на лекаря, а на здравната каса. Едва тогава, когато тя даде евентуално разрешение пациентът може да го закупи от аптечната мрежа.Така системата  пести средствата на касата, но без да се ощетяват пациентите.
Според НЗОК електронното изписване на  лекарствата е технически възможно и у нас, но все пак липсвал в заданието им някакъв определен ключ, който струвал няколко хиляди лева...
 И какво са няколко хиляди лева, ако така ще се спестят милиони?
Хърватска е член на ЕС по-малко от година, а ние сме вече от 7... Какво ли трябва да се случи у нас, за да се подредят елементите на пъзела-здравеопазване, най-накрая правилно...




Няма коментари:

Публикуване на коментар