Лечебните свойства на чесъна са известни още от древността. Той се е консумирал с цел
прояснение на ума, за полова мощ и срещу всякакви бактерии и паразити. И днес не само в Китай и в Египет хората добре зная колко е полезен чесънът.
Редовната консумация особено на
пресен чесън помага човек да избегне някои видове злокачествени заболявания,
показва проучване на центъра за рак Memorial Sloan-Kettering.
При лабораторно проучване на съединение в чесъна
еэдоказано, че то потиска растеж на човешки ракови клетки на гърдата, както и
че намалява честотата на същия карцином при лабораторни животни. Оказва се още,
че няколко уникални природни биологично активни съединения я в чесъна намаляват
страничните ефекти на химиотерапията.
Изводът от изследването
е, че хората, които ядат големи количества чесън, по-рядко се разболяват от
някои видове рак като карциноми на простатата, матката, гърдата и дебелото
черво, както и ракови заболявания, свързани с кръвта.
Няма коментари:
Публикуване на коментар