Translate

четвъртък, 15 май 2014 г.

Електрическа четка чисти по-добре зъбите

Личната орална хигиена е в основата на денталното здраве. Основен приоритет е борбата със зъбната плака. Количеството и разположението на плаката се визуализират със специални таблетки, които силно подпомагат борбата за чисти и здрави венци и зъби.
„Най-ефективният начин за отстраняване е правилното механично изчеткване на зъбите с четка и паста сутрин и вечер (с акцент върху вечерното) за не по-малко от 3 мин. Движенията са вертикални, измитащи, с посока от основата на зъба към режещия ръб - „от червено към бяло".
Хоризонталните движения са вредни, травмират тъканите. Те са показани само за дъвкателните зъбни повърхности", обяснява д-р Александър Партенов, специалист по протеична дентална медицина в Дентален център I Бургас. Според него чудесна алтернатива е електрическата четка за зъби, с която се борави значително по-лесно, а почистващият ефект обикновено е по-добър.
Добре е да се сменя на 2-3 месеца. Езикът също трябва да се изчетква, но внимателно с обикновена или с четка за език.
След това вниманието се насочва към междузъбните пространства, където зъбната плака се натрупва най-бързо и в найголеми количества.
До тях обикновената четка не може да достигне, а се използват специални четки за междузъбни пространства или т.нар. интердентални четки. Те заместват клечките за зъби, които са неефективни и излишно нараняват венците.
С конците за зъби се отстранява плаката от плътните междузъбни контакти, докъдето другите не достигат.
Използването на разтвори за уста е задължително с оглед потискане на развитието на зъбната плака и освежаване на дъха. Обикновено се прилагат след измиване на зъбите с описаните средства. Те биват лечебни, за определен период от време (обикновено 14 дни) и за всекидневна употреба. „Интересен и малко познат е апаратът за хидроорални процедури, т.нар. орален душ. Освен че подпомага отстраняването на плаката от труднодостъпните места, той осигурява отличен масажиращ ефект върху венците, повишавайки устойчивостта им на заболявания", отбелязва д-р Партенов, но препоръчва консултация с дентален лекар преди използването му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар