Translate

понеделник, 12 май 2014 г.

До края на май ще бъдат готови документите, необходими за да започне процедурата по въвеждане на електронното здравеопазване


Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева на среща с депутати от Коалиция за България, лекари, директори на болници, симпатизанти на БСП.
Тази почти една година беше тежка, не само по отношение на общественото настроение, в което работи правителството, но и заради тежкото наследство, което екипът на Министерството на здравеопазването наследи от предходното управление на ГЕРБ, категорична бе д-р Андреева. Тя подчерта, че нищо съществено не се е случвало по време на предишното управление в здравеопазването, освен да се раздават едни пари за капиталови разходи. Системата е в доста тежка криза, почти няма нещо, за което да кажем това е добре - и всеки го знае. Проблемите в здравеопазването са наследени, не са нещо, което се е случило в последните два месеца, посочи тя и обобщи, че отсега нататък здравеопазването ще бъде финансирано по повече оперативни програми.
Д-р Андреева отчете, че министерството не се е справило с реформата в болничната помощ. Съобщи, че се работи по промени в законодателството, като първоначалните цели са: да се спрат доколкото е възможно по-големите, основните течове в системата, да се въведе регулация при разкриването на нови лечебни заведения, тоест това да става при ясни критерии и на разрешително за разкриване на дейност още на ниво инвестиционно намерение плюс въвеждането на здравната карта. Здравният министър припомни, че след 2-3 години липса на Национален рамков договор миналата година се е подписал такъв между НЗОК и съсловните организации. Освен това се наблюдава напредък в спешната помощ. Андреева обясни, че се е направил обстоен анализ на всички центрове за спешна помощ, предаде БГНЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар