Translate

вторник, 13 май 2014 г.

Промените в Спешна помощ – видими след година



"С увеличаването на заплатите започнахме от тази година – с между 5 и 15%. През последните 10 години е имало едно единствено увеличение на заплатите в Спешната помощ и то след
протест. Същото е положението в психиатричните клиники, в домовете за медико-социални грижи. Поетапно ще вървим към увеличение на заплатите във всички тези заведения”, каза здравният министър д-р Таня Андреева. По думите й до края на годината ще се усетят вече започналата модернизация и нова организация на Спешната помощ.
Условията в Спешната помощ са ужасни. Това призна д-р Андреева. Според нея основният проблем там са условията на труд и заплащането на лекарите.
”Ще бъдат изградени поне два-три национални болнични комплекса с оборудване и организация на работа като ”Пирогов”, така че до една година ще имаме реален резултат и хората ще го усетят”, заяви тя пред Нова телевизия.
Според нея се спекулира с дефицита на медицински кадри в страната и непрекъснатия отлив на специалисти в чужбина. ”В България работят 29 000 лекари. На глава на населението ние отговаряме на европейските стандарти. Дори в една Германия предстои реформа в болничната и спешната помощ, тези проблеми са почти навсякъде. При нас те са се задълбочили, защото години наред нищо не е правено”, посочи д-р Андреева.
Според нея се спекулира с дефицита на медицински кадри в страната и непрекъснатия отлив на специалисти в чужбина. ”В България работят 29 000 лекари. На глава на населението ние отговаряме на европейските стандарти. Дори в една Германия предстои реформа в болничната и спешната помощ, тези проблеми са почти навсякъде. При нас те са се задълбочили, защото години наред нищо не е правено”, посочи още тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар