Translate

вторник, 13 май 2014 г.

От Националното сдружение на частните болници сезират ВАС


заради новия регламент, по който НЗОК плаща, за надлимитни дейности на  болниците.Националното сдружение на частните болници ще сезира също Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията заради постановлението на МС, обнародвано в ДВ на 29 .04. т.г., с което бяха приети новите методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ-приемане твърди лимити за дейността на лечебните заведения.
От сдружение на частните болници акцентират, че с постановлението се погазват Конституцията на България и редица други закони.
“Въвеждането на "твърди" бюджети, чрез забраната на надлимитните плащания е поредното административно ограничение на разходи, което е в ущърб на интересите на обществото. Лимитите, базираните на погрешна методика за остойностяване на клиничните дейности, също са погрешни и по никакъв начин не отговарят на реалността”, се посочва  в становището им.
В текстове на постановлението се посочват основанията за отказ от плащане. Едно от тях е, че здравната каса не заплаща дейност, надвишаваща стойността по чл. 22. В последния пък се посочва, че стойността на отчетите не може да надхвърля определените стойности в индивидуалните договори. Така на касата се дава правно основание да заплаща за дейността само до размера на предварително определените от нея месечни лимити, поясняват от Центъра за защита правата в здравеопазването.



Няма коментари:

Публикуване на коментар