Translate

четвъртък, 22 май 2014 г.

Проф. Емил Паскалев: До два месеца ще е готов национален консенсус по диабетна нефропатия


Проф. Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество, съобщи, че се подготвя нов  гайдлайн, по време на Националната интердисциплинарна конференция „Хронично бъбречно заболяване, захарен диабет и диабетна нефропатия“. Във форума участие взеха над 350 ендокринолози, нефролози и уролози от страната. Медицинските, еднакви, професионално разписани правила за превенция, диагностика и лечение на диабетната нефропатия, не само ще подобрят комуникацията и координацията между лекарите-специалисти (ендокринолози и нефролози), но и ще унифицират подходът спрямо тези пациенти, поясни той.
Нараства честотата на захарния диабет в света не само у нас.Статистиката сочи, че близо 500 000 са диабетно болните в страната. Терапевтичните цели на гликирания контрол са индивидуализирани и той трябва да е под 7, при по-младите между 6-6.5, а при по-възрастните, със съпътстващи заболявания, дори до 8 mmol/l. Една трета от пациентите в света обаче постигат тези прицелни нива. Увреждането на бъбрека се намесва в цялата минерална обмяна. Допълнителна роля за неговата увреда играят и сърдечносъдовите заболявания. При захарния диабет първите клинично изявени симптоми при бъбречно увреждане идват твърде късно. Около 80% от хроничните бъбречни заболявания водят до хронична бъбречна недостатъчност.
По думите на проф. Паскалев диабетната нефропатия е последствие от продължителни метаболитни промени при диабета и засяга близо 30% от диабетно болните с тип 1 и от 15 до 60% от тези с тип 2. У нас 40% от диабетно болните са с диабетна нефропатия.
Лошият контрол на диабета води до сериозни усложнения. Добрият гликемичен контрол обаче не е достатъчен да се предотврати или забави развитието на това заболяване. Но спазваната стриктна последователност в лечението обаче значително не само ще го отдалечи във времето, но и ще спести не малко пари в сектора здравеопазване.
Националният консенсус по диабетна нефропатия ще бъде готов до два месеца. След утвърждаването му от здравните институции той ще бъде качен онлайн и за двете дружества. Освен това ще бъде разпространен и като хартиен носител-удобен за практическо ползване и от ОПЛ у нас.Консенсусът не изисква драстично финансово увеличение нито на доболнично, нито на болнично ниво, увери проф. Паскалев.




Няма коментари:

Публикуване на коментар