Translate

петък, 2 май 2014 г.

Отглеждането на мъжа започва още от забременяването на жената




Пренаталното възпитание (как майката ще общува със своето бебе, още преди то да се е родило) е от еднакво значение, както за момчетата, така и за момичетата. А след раждането на детето важни са още първите минути, първите часове, в които, както и в цялостното му
отглеждане трябва да има само любов, разбиране, грижа и съпричастност.
С други думи родителите е необходимо да започнат изграждането на емоционалната интелигентност на своето дете още с грижите за него като бебе-прегръщайки го, когато има нужда да бъде успокоено, незабавно отзовавайки се на плача му. Те трябва да намират и позитивното във всеки един момент от ежедневието му и да го поощряват, за да расте то оптимистично и уверено в себе си. Защото страхът просто не му позволява да порасне нормално. Властната майка например пречи на нормалното развитие на неговото его.
Да не забравяме, че в детска възраст децата са не само изключително чувствителни, но и много директни. Те не разбират колко много могат да се наранят едно друго, като се присмиват, подиграват, или изолират. А понякога една несъществена за порасналия човек ситуация може да бъде болезнен спомен, който да определи поведението на детето и на младия човек за години напред, ако някой не му помогне да излезе от този модел.
Страхът каква оценка ще получи в училище и как ще реагират родителите му на нея, как ще го приеме този или онзи приятел/ка и т.н. създава постоянна реакция на стрес в организма на детето. Ето защо умението да споделя какво го вълнува, тревожи или натъжава е изключително важно не само за неговото здраве, но и за цялото му бъдеще, защото затвореното в себе си момче, което се бои (или не умее) да изразява безпокойството си, което не знае как да реагира на агресията, как да се разтовари от стреса, може на по-късна възраст да развие невротични симптоми и да се сблъска със сериозни психологически и здравословни проблеми.
Да не забравяме също така, че децата винаги наблюдават и копират моделите на поведение на своите родители и най-вече на доминиращия от тях. Ето защо е необходимо те да бъдат научени на самоконтрол, но само с положителен личен пример, за да могат да неутрализират стреса и негативните емоции, но без да изпадат в деструктивно поведение.
Много трудно е за родителите и най-вече за майките да приемат, че децата им порастват, че трябва да имат свободата да взимат собствени решения, които да бъдат винаги уважавани, дори да грешат. Да не ги задушават като им повтарят, че им мислят доброто или пък като им внушават чувство на вина, само и само да ги държат близко до себе си. В отношенията с децата си родителите не бива да са властни и авторитарни, а диалогични. Трябва да са приятели с тях, да се научат да ги уважават, да се съобразяват с тях от най-ранна детска възраст, за да се създадат трайни отношения на доверие и обич, което е от изключителна важност за стабилността на детето в израстването и съзряването му. Потискането на негативните чувства и невъзможността да се освободи детето от тях са изключително вредни. Просто родителите трябва да научат детето си как да неутрализира стреса и негативните емоции. Тук на помощ идват хомеопатичните продукти и терапията с Шуслерови соли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар