Translate

понеделник, 19 май 2014 г.

Здравният министър: Ако няма резултат от мерките в здравеопазването, ще си тръгна



 Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева пред bTV. Исканията на ГЕРБ за моята оставка са спекулативни.
”Заварих здравеопазването по-разрушено от 2009 г. Тогава задълженията бяха 39 млн. лева, а за миналата година бяха 400 млн. лева, което означава, че за четири години нищо не е пипнато”, посочи тя. От МЗ вече са внесени в парламента пакет от мерки с ясни аргументи - какви болници да има в страната с какви специалности, как ще се заплащат. Независимо дали са държавни, общински или частни. Надявам се до есента промените да бъдат факт. Тя коментира дефицита на НЗОК и други проблеми в здравеопазването. Оптимизация и законови промени са нужни, за да спре дефицитът в НЗОК, така болниците няма да бъдат наказвани, ако са свършили повече работа в сравнение с предишни периоди. На здравеопазването трябва да се гледа като на инвестиция, а не като на обременяващ разход, каза д-р Андреева.
По думите й няма да се закриват болници, докато не се даде алтернатива на хората по места.
„Това ще се получи с изграждането на новата мрежа за спешна помощ по места, особено в по-отдалечените, където ще има нови филиали и центрове за медицинска помощ. Те ще бъдат вързани към по-големи лечебни заведения, които ще приемат пациентите в случаи на животозастрашаващи състояния. Второ – в момента пилотно се разработва Национална здравна карта в три области. Трето – след задължителна акредитация на лечебни заведения, т.е. те трябва да докажат дали работят по всички стандарти, така че да защитят правото на пациента”, поясни тя.
Здравният министър каза още, че до края на годината в страната ще има 35 нови центрове за спешна помощ, от които 16 ще са общински. Те ще са свързани с 3 по-големи центрове, така наречените пироговчета, в които ще се изпращат хората в животозастрашаващо състояние. Тя изрази изненада, че още през май се говори за недостиг в бюджета на НЗОК, при положение че неговото разходване ще се прегледа основно след първото полугодие.
Д-р Андреева разкритикува изказванията на представители на НЗОК, че болниците източват нейния бюджет. Припомни че през последните 10 години лечебните заведения са удвоили своя брой, а ресурсът на касата не се променя.
"Касата работи с ограничен финансов ресурс. Нормално е този ресурс, при увеличени договорени партньори, да не стига. Също така е нормално, когато все по-голям ресурс от бюджета на касата отива за медицински изделия и за касата, да не стига за болнична дейност. Това, което трябва да се направи, е да се намери баланс и ресурса за лекарства да бъде по-ефективно разпределен. Никъде по света 60% от бюджета на касата не се използва за лекарства. За тази цел трябва да се добие ясна представа за броят на пациентите със съответни заболявания. Това ще става с помощта на регистрите, които се изграждат за онкоболни, диабетици, хора с редки заболявания и недоносени деца", каза още тя и допълни, че има диалог между министерството и ръководството на НЗОК и се работи консенсусно.
Като друг проблем здравният министър посочи неплащането на здравни осигуровки. По последни данни 1.5 млн. българи се осигуряват. 2 млн. не са осигурени, като половината от тях са в чужбина. Като се извади и броят на социално слабите, за които се грижи държавата, излизало, че 500 000 могат и трябва да се осигуряват, но не го правят.
Здравният министър се обяви за електронни търгове за медикаменти, защото „имаме проблем с цените на лекарствата в България. В Позитивния лекарствен списък години наред само са влизали медикаменти, а са оставали такива, които не са ефективни или имат повече странични ефекти в сравнение с по-модерните. Въпреки това се налагало касата да плаща за всичко, но това вече е променено”, бе категорична тя.
Аз не мога да не подкрепя лекарите, аз съм била част от тях. Не бих могла изведнъж да се окажа на другата страна на барикадата.




Няма коментари:

Публикуване на коментар