Според британски лекари
препоръката да не се консумират повече от 2 яйца дневно е напълно
погрешна и те
трябва задължително да са част от ежедневния ни хранителен режим.
Рохко сварените яйца са
особено полезни за децата, тъй като те намаляват риска от развитието на рак на
гърдата за в бъдеще. Витамин D и фосфора в тях допринасят за здравината на
костите и зъбите. Лутеинът, съдържащ се в жълтъка подобрява зрението. Омлетът е
великолепен източник на микроелементи и висококачествени белтъчини, като в
същото време в него има много малко калории, обясняват специалистите.
Изследване на
американски учени доказва, че яйцата помагат за поддържането на доброто кръвно
налягане и протектират сърцето от заболявания.
Според Хелън Бонд, от
британската диетична асоциация, особено полезен за здравето е яйчния жълтък,
който съдържа две важни аминокиселини - триптофан и тирозин. Учените даже са
изчислили, че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти,
отколкото една ябълка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар