Translate

понеделник, 19 май 2014 г.

На Европейския ден за здравословно хранене 750 деца готвиха заедно

Традиционният Европейски ден за здравословно хранене (16 май) готвене с деца са провежда у нас за пореден път, но за първи - се присъедини и към глобалната инициатива на телевизионния готвач Джейми Оливър – Food Revolution Day. Тазгодишното готвене, което Джейми прави вече втора година, има амбицията да събере над един милион участници и да влезе в Книгата на рекордите на Гинес.
На кулинарния маратон 750 деца от 20 столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания, на възраст между 7 и 12 години, и младежката организация на БЧК подкрепиха инициативата на Джейми Оливър Food Revolution Day 2014.
Инициативата има за цел да мотивира подрастващите и родителите им да приготвят сами прясна и свежа храна.Данните показват, че децата в училищна възраст, ако се научат да приготвят свежа храна за себе си, те ще правят това поне пет пъти седмично, когато имат свои деца. Статистиката  в световен мащаб сочи също така, че над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло. Ако тенденцията се запази през 2020 година техният брой ще надхвърли 60 милиона.
Българските деца-участници в кулинарния маратон поздравиха Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, столичният кмет Йорданка Фандъкова, дипломати,  президентът на Евро-Ток България Георги Иванов и Йоланта
Делибозова – Йоли, музикант и водещ на кулинарно предаване по 24KITCHEN.
За всички български деца, Джейми Оливър изпрати своя специален видео урок, в който показва как се приготвя салата „Дъга“.
Събитието бе организирано от Представителството на Европейската комисия в България, Евро-Ток България и 24KITCHEN.
Над 231 000 души от 117 страни се включиха в приготвянето на свежа закуска от цвекло, зеле и круша в палачинка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар