Translate

понеделник, 19 май 2014 г.

Неясните правила за заплащането на надлимитните дейностти от НЗОК ще принуди болница„НАДЕЖДА” да върне 195 онкоболни пациенти


Пред Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ за женско здраве „Надежда“ стои заплахата да затвори врати само месец и половина след откриването си не поради липса на пациенти, а
поради нелогичната и непоследователна политика, касаеща финансирането на надлимитните дейностти от НЗОК.
От м. март до сега броят на пациентите, потърсили помощ от екипа на проф. д-р Константа Тимчева, включващ утвърдени специалисти-онколози, от 98 нараства на 195 пациента.
Днес обаче екипът на лечебното заведение е поставен пред труден избор. Поради практиката за лимитиране на медицинската дейност от НЗОК и определените драстично нереални лимити за лечение на пациенти с онкологични заболявания, неразплатената от Касата дейност за Клиниката по онкология в МБАЛ“Надежда“ се увелчава все повече.
Така например за м. април само медикаментите приложени на пациентите от клиниката са на стойност 200 916,78 лв., от тях обезпечени от НЗОК като лимитни са само 5 724 лв. т.е клиниката в момента няма гаранция и ангажимент от касата дали и кога ще й бъдат платени останалите 195 192,78 лв.
Така лечебното заведение се оказва в позицията да финансира вместо НЗОК лечение на здравноосигурени пациенти. Това положение не може да продължи повече и ако не бъдат предприети нужните мерки и действия, болница „Надежда“ ще се окаже принудена или да връща своите пациенти с онкологични заболявания, или да въведе доплащане, или да закрие клиниката по онкология и така да лиши пациентите от правото да избират мястото и специалистите, при които да се лекуват, алармираха от болницата.
Екипът на болница „Надежда“, се присъединява към призива ръководните институции незабавно да направят промени в Постановление 94 на Министерски съвет от 24.04.2014 г, както:
·         Напълно се отмени практиката за поставяне на лимити за работата на лечебните заведения и реално се даде възможност средствата за здраве да следват пациента.
·         Ясно и точно се гарантират сроковете, в които лечебните заведения ще получат заплащане на извършената лечебна дейност.
Ако предложените промени не бъдат направени, това ще доведе до влошаване на качеството на болничната помощ, ще навреди на пациентите и техните права, гарантирани от конституцията и законите на държавата, ще навреди на медицинските специалисти, които могат да се окажат лишени от възможността да прилагат своята професия, се казва още в прес-съобщението на болницата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар