Translate

четвъртък, 15 май 2014 г.

АХ - рисков фактор №1 за сърдечно-съдови заболявания в световен мащаб


Проф. Светла Торбова, председател на Българската Лига по хипертония (БЛХ): 
Повишеното кръвно налягане е причина за-смъртта на 9.4 милиона хора по света, 50% от сърдечните заболявания, инсултите и сърдечната недостатъчност, 13% от смъртността в света
и над 40% от смъртността при хората с диабет. Хипертонията е водещ риск за феталната и майчина смъртност при бременни, за деменция и бъбречна недостатъчност. Приблизително 4 от 10 възрастни над 25 г. в света имат хипертония, а 1 от 5 е с прехипертония. Вниманието ни трябва да е към предхипертонията, защото тя в 1% преминава в хипертония. Често тя обаче е "маскирана" като нощна хипертония. Именно тогава трябва да се дават повечето лекарства, а не сутрин.
При направения скрининг на 3100 лица се оказа, че 58.5% са с известна АХ, 82.4% се лекуват, а 9.1% никога не са измервали артериалното си налягане.
Тази година захарният диабет ще бъде във фокуса на Националната кампанията за отбелязване на Световния ден на хипертонията 2014, тъй като той е мощен независим фактор, увеличаващ от 2 до 4 пъти риска от сърдечно-съдови заболявания.
Контролът на АХ (процент на постигналите с лечение нормални стойности на кръвното налягане) е повишен до 40% в последните години, приблизително какъвто е и в другите европейски страни, но независимо от това смъртността от ССЗ у нас остава трайно над 65% от общата смъртност.
Общият сърдечносъдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот (повишен холестерол, наднормено тегло, затлъстяване, обездвижване, повишена консумация на сол и др.) и свързаните с тях заболявания – артериална хипертония и захарен диабет тип 2, които вече не са само болести на възрастните, но засягат все повече млади хора, включително деца.Коремният тип затлъстяване  има негативен ефект върху сърцето. Още преди 4 год. писмено поисках от МЗ то да се включи като елемент от задължителния преглед, но до сега няма никакво развитие. Досега не е дошъл пациент при мен, който да си знае коремната обиколка. А  тя е до 88 см. за жените и до 102 см. за мъжете. Над тях  се счита за  изключително нездравословно.  
Развенча се вече и мита за ползата от червеното вино и шоколада. Тези, които не пият или пият най-малка са с най-добра прогноза. В ежедневното ни меню трябва да има риба и много пресни плодове и зеленчуци, а храненията да са на малки порции не по-малко от 5 пъти на ден. 
Обичайно късно започва и лечението-3-4 години след поставяне на диагнозата, когато глобалният сърдечносъдов риск вече е висок.
Двама от всеки трима лекувани хипертоници не постигат прицелните стойности на налягането и по този начин се оказват с висок риск от мозъчен инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, внезапна сърдечна смърт.
Може да се каже, че хипертонията е входната врата-никога не върви сама. Да, вярно е, има едно фатално привличане между нея и диабета...
--------

3100 лица
Нормотоници (RR 120/80)
Хипертоници
с диагностицирано ПМ
1.69 %
4.55 %
с мозъчносъдови заболявания
1.42 %
5.75 %
с исхемична болест на сърцето
4.27 %
16 %
с други ССЗ
10.48 %
20.94 %
със сърцебиене ~ 1-2 мин.
39.69 %
53.15 %
със сърцебиене ~ 10 мин.
19.23 %
27.05 %
с новооткрито ПМ – 3.02%
ж – 21, м - 40

67, 21 %
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар