Translate

сряда, 9 април 2014 г.

Държавните служители да си плащат сами здравните осигуровки



Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ще предложи промяна в Закона за здравното осигуряване , с която държавните служители да плащат сами здравните си осигуровки така, както това правят сега всички здравноосигурени български граждани, стана ясно от изказването и по БНР.
Сега вноските им се поемат от държавната хазна, която плаща още и за пенсионери, студенти и др.-общо 4,5 млн. души, по данни на БЛС.
Държавата обаче не покрива пълния размер на здравните им вноски, което според съсловни и пациентски организации допълнително утежнява дефицитите в здравната система.
„Нашият модел на осигуряване освен солидарен трябва да бъде и справедлив. Не може хората, които добросъвестно си внасят здравните вноски, да поемат лечението на всички останали на свой гръб”, коментира д-р Андреева.
Според нея, за да се сведе доплащането от пациентите до минимум, или всички трябва да си внасят здравните осигуровки, или те да покриват определен пакет медицинска дейност, а за дейностите извън този основен пакет да се въведе допълнително доброволно здравно осигуряване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар