Translate

сряда, 9 април 2014 г.

Болниците не са длъжници, на тях им дължат пари



Работата на лекарите е да лекуват, а не да решават проблема със здравнонеосигурените българи и да събират пари от тях. Това заяви в навръх професионалния празник на здравния работник
ректорът на Медицинския университет в морския град проф.  Красимир Иванов. Според него трябва да има санкции за хората, които имат възможност, но не си внасят вноските. Болниците нямат задължения, а неизплатени суми за извършени дейности, смята още проф. Иванов, който е и председател на борда на директорите на УМБАЛ „Св. Марина”.
„Не може една болница да изхарчи 2000 лв. за лечението на пациент, а Здравната каса да й изплати 1000 лв. Казват се, че болниците са длъжници, но всъщност на болниците им дължат пари”, коментира проф. Иванов. Той очаква следващия месец да заработят линейните ускорители в „Св. Марина” и да бъде прекратена практиката „бедният българин да плаща на богатите държава за лечение”. В тази връзка ректорът на Медицинския университет се похвали със спечелен от висшето учебно заведение проект за изграждане на център за костно-мозъчно трансплантация, който е на стойност 2 млн. лв. Апаратурата ще позволи да бъдат оперирани пациенти, на които сега им се налага да търсят медицинска помощ в чужбина.
Според проф. Иванов лекарската професия не е оценена в България, а грешките на медиците се преекпонират. По думите му сериозен проблем е въпросът със специализациите, заради който много млади доктори напускат страната. Младите лекари отиват в чужбина и специализацията им започва от първия ден, стартовата им заплата е 4000 евро, осигурява им се жилище”, добави той.

 www.antenneair.com 
dariknews.bg Днес+

Няма коментари:

Публикуване на коментар