Translate

сряда, 9 април 2014 г.

Георги Димитров: Песимист означава да напиша във Фейсбук:„Петък е, не ми се работи!“



Георги Димитров е кмет на Карнобат. В момента той изпълнява своя втори мандат. 
- Г-н Димитров, по колко европейски проекта работи Община Карнобат?
- Европейските проекти в Карнобат не са новина. Миналата седмица презентирахме по „Регионално развитие“ стартирането на проекта за разработване на интегрирания план за градско развитие за следващия програмен период. В ход на изпълнение е проект по ОП „Околна среда“ за изграждане на претоварната станция за отпадъци, която е част от големия проект за регоналното депо за битови отпадъци Бургас. В ход е и изпълнението на шест проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Кандидатстваме със 17 проекта по местната инициативна група. Вече имам подписани договори за 2 -3 по всички възможни национални програми, включително и тези, с които Община Поморие спечели и ние спечелихме 1 290 000 лева. За 36 милиона играем обществена поръчка за Водния цикъл на Карнобат- пречиствателната станция с канализациите. Върви обжалване на проекта „Маркели“, а и има вероятност да загубим проекта. Така че нашите проекти са ежедневие. Имахме заседание на общинския съвет, на което дадоха съгласие да кандидатстваме и за други малки проекти, единият от които е в село Кликач. Става въпрос за реновиране на парка и изграждане на детски площадки. Иначе изпълняваме собствения си бюджет. Ние сме с една солидна строителна програма, акцентираме върху услугите на гражданите. Местим и общината в новата сграда. Това е животът в Карнобат. Напрежение и работа. Кметовете сами ще кажат последната дума за алкохола по баловете? 
-Какво ще реши г-н  Димитров? - Да, така е. Добре играем тенис. Прехвърляме си топката. Сега отговорността ще бъде върху нас. Бил съм скоро абитуриент, преди 35 години. Нормално е да направим всичко необходимо, за да не разваляме празника на децата. Не съм писал още заповед, но мисля, че ви казах какво ще напиша в нея. 
-Какъв е процентът на безработицата в града?
- Много е особена е структурата на безработицата в Карнобат. В момента сме около 10 %-това е таванът, а тя сега ще започне да пада. В Карнобат има около 1000 безработни, като в същото време ние внасяме над 1300 човека от други общини. Което означава, че нашите безработни не са квалифицирани. В момента няма такава работа, която можем да им създадем. Сега ще намалее действителната безработица, защото тръгват по полето, една част от тях сивата икономика и все пак ще имат какво да работят. Досега сечаха дърва в парка над Карнобат, събираха вторични суровини, което нерядко е свързано с унищожаването на общинско имущество. Сега ще бъдат ангажирани и ще получават някакви доходи. Проблемът е, че се изчерпаха възможностите по ОП „Човешки ресурси“, чрез която се създаваше заетост. Националните програми за социални помощи към заетост също са с изчерпан ресурс. Сега министерството на труда и социалната политика разработва нова програма, за да осигури 5 милиона лева. И да се създаде работа на охранители. Вече набираме списъците. Министър Хасан Адемов беше в Бургас, но бях на заседанието на управителния съвет на Националното сдружение на общините в София. Проведохме среща със здравния министър Таня Андреева по въпросите на здравеопазването и главно Спешната помощ. 
-Има ли новина от срещата?
- Един от основните проблеми в спешната помощ е свързан с липсата на кадри. Добрата новина за региона е, че в Бургас ще бъде разкрит филиал и в него ще започне прием на студенти. Те ще бъдат включени в екипите на Спешна помощ. Филиалът ще отвори през септември. Общо на 3 места се предвижда да бъдат разкрити филиали- в София, Варна и Бургас. Приемът ще бъде за над 100 деца. 
-Добра ли е новината? 
- Разбира се. В Карнобат големият проблем е, че не сме попълнили екипите. Имаме линейки, имаме шофьори, но нямаме фелдшери и среден медицински персонал. Да не говорим, че нямаме щатове за лекари. Един лекар учи 10 десет години, за да придобие специалност и не иска да работи за 400-500 лева. И това е нормално. И това ще даде възможност ние да си подготвим кадрите, не веднага, но за в бъдеще. Изразихме и становища по няколко Законопроекта. Например изменение в Закона за пътищата и сега вероятно ще ни обвинят в задължения. Прехвърлянето на автомобилите да става в Общините. Да се изземе тази работа от нотариусите. Моето лично мнение е малко скептично. Един нотариус има образованието да провери документите, внася собствени средства в един гаранционен фонд и сега ще трябва да вършим всичката тази работа с един- двама служители срещу постъпване на някакви приходи в общината. Никой не е против това да му влязат допълнителни пари в общината, но към настоящия момент на мен ми се вижда малко несвойствено. Още повече, че в малките общини ние не разполагаме с толкова добри специалисти. А там трябва да назнача юрист. Моето щатно разписание ми дава възможност да му дам заплата примерно 500 лева. 
-Познавате ли юрист, който да работи за 500 лева? Аз-не! Отдавна приехте Бюджета на Общината за 2014 година. Как го определяте? 
- 15 милиона лева е. Напрегнат бюджет, навсякъде са по-високи равнищата и на собствените приходи и на държавните делегираните дейности. Наблюдавам какво върви в момента и мисля, че ще се справим. 
-Активният туристически сезон наближава? Карнобатлии бягат ли към морето? 
- Не съм забелязал да тръгват масово към морето. В момента в туристическия бранш се очертава дефицит от около 100 хиляди души персонал. Говоря за сервитьори, камериерки, бармани , готвачи и т.н. От безработните в Карнобат, които познавам, от тези, които идват в приемния ми ден, половината не стават за тази работа. Качество в хотелите се постига с високи квалифицирани кадри. А това, което ние имаме е годно да мете улици. Такива по морето си имат достатъчно. По морето ще се устремят миграционни потоци. Дай Боже да има туристи. Тези дни има общо събрание на акционерното дружество на Слънчев бряг. Те не са песимисти, независимо, че кризата в Украйна ще окаже влияние на туристическия бранш у нас. В живота няма празно място. Появили се празнота, то тя ще бъде запълнена. Това, което беше изградено у нас през последните 10 години като туристическа база наложи да се създадат добри мениджъри в туристичския бранш. Те ще му намерят лесното, още повече че те са специалисти. 
-Оптимист сте обаче?
- Не бих могъл да не бъда. Песимист означава днес да напиша във Фейсбук: „Петък е, не ми се работи!“. 
-Наближават избори за Европейски парламент. Как виждате Вие изборния процес? 
- По отношение на работата на политическите партии всички сме оцветени. Когато сме на работа, сме кметове на всички. В почивното си време всеки един от нас клони към определена политическа партия. Политическата палитра в момента е доста разнообразна. Аз не съм човекът, който може да прави социологически проучвания и прогнози. Притеснявам се от ниска избирателна активност. Има известна апатия у хората според мен. 
-На какво според Вас се дължи тя? 
- Вижте, ние ще гласуваме за европейски парламент. И е нормално европейската тематика да влезе в контекста на политическите послания. У нас нещата не стоят така. Бях преди 10 дни в Холандия. Там имаха местни избори. Те си вплитат местните и регионалните проблеми в политическата агитация. Ние сега тръгваме на европейски избори и вместо да говорим за европейски ценности, европейско законодателство, заради това, че нашите фермери са ощетени и получават по-ниски субсидии от техните събратя, ние извеждаме на преден план нашите местни, локални проблеми. С тях излизаме пред хората да ги убеждаваме, че като гласуват за еди кой си евродепутат ще ви бъдат оправени пенсиите. Няма да ви бъдат оправени! Европа не ни ги оправя. Европа ни дава възможност да ползваме програмите по европейския социален фонд например. Виждам, че излизат различни хора от крайностите на политическия спектър и всъщност говорят едно и също. Гледах различните национални телевизии и ми направи впечатление, че всички политически формации са се устремили да станат първи. Имаше една велика мисъл: Всеки войник носи генералски жезъл в раницата си. -Това е борбата сега, кой да е първи. Не мислите ли, че е така? 
- На 26-и сутринта ще видим.


www.gramofona.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар