Translate

петък, 25 април 2014 г.

Измами за милиард евро в здравеопазването на Италия




През 2013 г. в италианското здравеопазване са били извършени измами за над 1 милиард евро и негативната тенденция е продължила да се вихри с пълна сила през първите два месеца на
тази година. Както твърди Финансовата гвардия в доклад, многото пари са били източени от Националната здравна каса чрез престъпни схеми, организирани от близо 700 лекари и чиновници – мошеници. Техните имена и тези на оказвалите им съдействие безскрупулни лекари пациенти, застрахователи, представители на фармацевтични фирми и служители на компании за производство на медицинско оборудване вече са вписани в следствените регистри.
Според Финансовата гвардия, която през миналата година е осъществила 10 335 акции на контрол и е дала на прокурор 1173-ма души. Особено фрапантни са установените и документално доказани случаи, когато обикновени козметични операции, като намаляване на носа или увеличаването на гърдите със силиконови протези, са били представяни за сложни хирургически намеси с цел отстраняването на тумори. Последната „дисциплина” е била доста сериозно застъпена в болничното заведение „Вила София” в Палермо, чиито шефове са дадени на съд заради фалшифицирането на клиничните пътеки на десетина пациентки.
Другата широко използвана хватка за грабене на пари от здравната каса е била хоспитализирането само на хартия на подлежащи на извънболнично лечение хора. Става дума за хиляди пациенти, пръснати из всички краища на страната, мнозинството от които разбрали, че били лежали в болница чак когато били повикани за справка в полицията. Лесни пари са били печелени както с „удължаване” на престоя в клиника или „повторно приемане” на вече излекувани и изписани болни, така и чрез хоспитализиране за спешно лечение в интензивни отделения на хора с най-елементарни заболявания като грип или на „мъртви души” и на живеещи в чужбина лица. Огромни са били печалбите на чиновниците мошеници и помагачите им от манипулирането на търговете за различни доставки на болниците.
Оказва се обаче, че с пълни шепи са черпили средства от държавната хазна и стотици домашни лекари. Те най-често изписвали на поразия лекарства на здравноосигурени лица, които обикновено заплащат незначима част от стойността им и после ги връщали в аптеките за масова продажба.

В."Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар