Translate

сряда, 9 април 2014 г.

Европейската комисия ще следи под лупа здравеопазването ни



 Тя ще наблюдава как се финансират болниците ни, каква е организацията и достъпът до здравни услуги на болните у нас. Това заявява Натали Чейз, началник отдел в Генералната
дирекция "Здравеопазване и политика на потребителите" в Европейската комисия (ЕК), в писмо до Националната пациентска организация (НПО) и федерацията "Български пациентски форум". 
До изявленията на ЕК се стигна, след като в началото на февруари т.г. двете пациентски организации алармираха еврокомисаря Кристалина Георгиева и всички български евродепутати как с водената политика от здравния министър д-р Таня Андреева и приетите от правителството на 15 януари краткосрочни мерки за здравеопазването се погазват евродирективите за подобряване достъпа на болните до лечение.
 "Вместо да вървим напред, ние се връщаме назад, преди 10 ноември 1989 г. Хората умират, без да им се осигури лечение, и то в ХХI век!", каза тогава д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО. Получавайки писмото на двете организации, Кристалина Георгиева го изпраща на здравната дирекция в ЕК и отговора и бе оповестен. 
Комисията отбелязва, че "през последните години достъпът до качествено здравеопазване, включително до лекарства, по-специално за групите в неравностойно положение и в отдалечени райони, както и организацията и финансирането на болничния сектор бяха в епицентъра на загрижеността на ЕС във връзка с България". Тази загриженост е била отразена в редица препоръки и ЕК изброява докладите си по темата. Според ЕК е проблем, че в България е изключително висок делът на частните разходи в здравеопазването, че имаме лоши здравни показатели, висок е и процентът на българите, живеещи в бедност, както и на застарялото население. 
Комисията стигна до заключението, че за да функционира ефективно българската здравноосигурителна система и да задоволява нуждите на гражданите , е необходима задълбочена реформа. Тяочаква да получи българската национална програма за реформа за 2014 г., за да изготви оценка дали страната ни се съобразява с препоръките и дали върви напред.
ЕК напомня, че за периода 2014-2020 г. се отделят значителни евросредства и България може да ги използва, за да осигури по-добро лечение на болните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар