Translate

сряда, 9 април 2014 г.

Стига реформи, дайте здраве на хората



За четвърт век реформи здравеопазването в България съвсем сдаде. Веднъж закриват общински
болници, после пак ги откриват. Веднъж свиват центровете за спешна помощ, после пък откриват по няколко в големите градове. Веднъж плащаш за избор на екипи в болницата, друг път ти казват, че било незаконно, но пак намират начин да ти вземат парите.
Ето и сега от здравното министерство обещават нови промени, ще искат онези, които не са плащали здравни вноски, да внесат сумите не за 3, а за 13 години назад. Помислили ли са колко много пари са това и кой среден българин може да си го позволи? Отгоре на всичкото за поредна година болниците са потънали в дългове - този път били за 500 милиона лева.
Хайде стига толкова реформи, че от тях здравеопазване не остана. Лекарите и медицинските сестри се разбягаха по чужбина, а от хората искат все повече да доплащат, за да ги лекуват. Специално възрастните имат право на достоен живот, но това означава задължително, че за тях здравеопазването трябва да обърне специално внимание. Да има спешна помощ за болните и в големия град, и в малките села. Да има качествена медицинска помощ от най-добрите специалисти. И задължително цената на лечението им да е съобразена с техните възможности. Защото не може пенсията да е 200 лева, а да искат от възрастните хора да плащат хиляди за една операция.


В.”Клуб 100”

Няма коментари:

Публикуване на коментар