Translate

вторник, 29 април 2014 г.

Здравният министър: Ще инвестираме в лечебни заведения за долекуване и рехабилитация в следващия програмен период


"В годините нашето здравеопазване се превърна в здравеопазване на болничната помощ.
Измести се фокусът от извънболничната помощ по отношение на профилактиката и превенцията и някак си съвсем останахме без отделения и лечебни заведения за долекуване и рехабилитация, които са необходими не само във връзка с онкологията, но и във връзка с всяка една специалност. Това е важно особено за тежки случаи, които след приключване на клиничната пътека пациентите остават изцяло на грижите на своите близки и няма никаква друга форма, под която държавата и нашето здравеопазване да се погрижи за тях. Именно поради тази причина това ще бъде едно от основните направления, които ще се развива в следващият програмен период”, каза здравният министър д-р Таня Андреева.
148 млн. лева се инвестират за ранна диагностика и модерна апаратура за лечение на онкозаболяванията в болниците в страната. Средствата са по средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването . Общо 17 болници в страната и осем дома за медико-социални грижи се възползват от предоставяните средства.

"Вече в почти всички големи университетски и областни болници има съвременна апаратура, която по нищо не отстъпва на апаратурата за ранна диагностики в другите страни членки на ЕС. Това, което от тук нататък трябва да се случва, е да се работи и да се инвестира в развитието и специализацията на медицинските специалисти, които работят в отделните области и в областта на онкологията”, каза министър Андреева. Тя посочи, че се надява в следващият програмен период да надградят и осигурят устойчивост на тези проекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар