Translate

сряда, 9 април 2014 г.

Непознатите страни на съвременната дентална медицина



Определено денталната медицина вече не е същата. Ако оставим настрана лъскавите офис сгради, възможността за модерен дизайн на лечебните кабинети, съвременният
пациентомаркетинг и погледнем зад кулисите на денталната медицина, ще видим стремглавото навлизане на все по-нови технологии, позволяващи по-бързо, по-точно, по-безболезнено и по-естетично дентално лечение. Съвременните достижения на компютърните технологии вече са внедрени във всички дентални специалности.
Най-популярната и най-разбираема за пациента е областта на денталната протетика. Заместването на загубени зъби посредством снемаеми или неснемаеми протезни конструкции винаги е било рутинна процедура. Днес обаче има възможност за отпечатване на протезното поле посредством интраорален скенер, без необходимостта от неприятните, стичащи се в гърлото отпечатъчни материали. Металокерамичната технология за изработване на коронки и мостове е позната вече повече от 55 години. Тя не се е променила съществено през годините, с тази разлика, че днес има възможност металният скелет да се изработи след виртуален моделаж с помощта на специализиран софтуер и да бъде фрезован впоследствие посредством стругове с цифрово програмно управление, популярни като CAD/CAM(Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing). Така се избягва бавният процес на восъчен моделаж и трудоемкото и компромисно понякога центробежно леене на металния скелет. Освен уникална точност тази технология позволява "изрязването" на скелета от всякакъв вид метали, включително и титан.
Ставащият все по-популярен през последните години материал - циркониев диоксид, вече не е екзотика, а ежедневие. Използването на най-здравия материал в денталната медицина за изработване на различни безметални протезни конструкции с помощта на CAD/ CAM или ръчни копинг машини позволява дълготрайни и естетични конструкции.
Денталната имплантология също се промени. На базата на мултидисциплинарния подход днес имаме утвърдена самостоятелна специалност. факултетът по дентална медицина на МУ - Варна, е първият в страната, въвел специализация по тази бутикова дисциплина. Възможността за предварително виртуално 3D планиране на мястото и позицията на имплантата в костта или необходимостта от предварително костно възстановяване превърна поставянето на дентални имплантати в прогнозируема и надежна процедура. С подобни технологии е възможно изработването на конструкцията още преди да бъде поставена имплантата.
Откакто в денталната медицина навлязоха високо и нискоинтензитетните лазери, методите на лечение вече не са същите. Възможността за по-безболезнено, бързо и сигурно лечение ги превърна в неоценим помощник както в ежедневната дентална практика, така и при провеждане на специализирани, високотехнологични манипулации в областта на имплантологията, костновъзстановителната хирургия и пародонтологията. Високоинтензитетните лазери превърнаха мекотъканните корекции в устната кухина в рутинна безшевна процедура с изключително бърз регенеративен ефект. Всеки от нас си спомня неприятния звук на зъболекарската машинка и усещането от допира й до зъбните тъкани. И деца, и възрастни днес се възползват от възможността за безконтактно лечение на кариозните процеси с високоинтензитетен лазер с водно охлаждане.
Високоинтензитетните лазери направиха революция и в ендодонтията (науката за обработка на кореновите канали). Дезинфекцията на кореновия канал може да бъде осъществена с различни методи, но единствено иригационният протокол с високоинтензитетен лазер ни дава пълна гаранция за отсъствие на микроорганизми в латералната микроканалчеста система. В разработката на този метод в Япония взе участие и български лекар по дентална медицина. Ако към това се добави и пълният арсенал на съвременната ендодонтия, състоящ се от апекслокатори, ротиращи никел-титанови инструменти, специализиран ендодонтски микромотор, система за механична обработка на изключително криви канали, топли кондензационни методи за триизмерно запълване на основната и микроканалчестата система, работа под ендодонтски микроскоп, то можем смело да кажем, че освен бърза и безболезнена, обработката на кореновите канали е манипулация с гарантиран ефект.
Не можем да подминем и ортодонтията. Компютърните технологии навлязоха и в тази дентална специалност. Подреждането на зъбите в правилни зъбни дъги след предварително софтуерно планиране вече не е казуистика, а рутина.
Но както и да се променят технологиите и апаратурата, каквито и нови материали да бъдат въвеждани, човешкият фактор винаги ще остане решаващ за успешния изход на лечението. Стремежът за непрекъснато професионално усъвършенстване и екипната работа са ключът към съвременна дентална практика.


В. „Народно дело” 

Няма коментари:

Публикуване на коментар