Translate

вторник, 29 април 2014 г.

Абсурдно е болниците да работят с фиксирани бюджети




и надхвърлените суми да не им се изплащат. Това ще доведе до риск за живота и здравето на пациентите, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС по повод предложението,за промяна в метода на финансиране на лечебните заведения, на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков. Мярката е продиктувана от тежкото положение на болничната помощ в страната. Прогнозният дефицит за тази година може да достигне между 200 и 300 млн. лв.
Не може да има твърди суми в здравеопазването. Това е в разрез с правото на равен достъп до здравеопазване., независимо дали са месечни или годишни, продължи д-р Райчинов. По думите му в напредналите страни в случаи на такъв недостиг на средства за здраве има съответните фондове, от които те да се осигурят, но подобна практика просто да не се изплащат няма никъде и не може да проработи.
Д-р Райчинов увери, че лекарски протест ще има на 15 май, когато ще протестират и всички лекари в Европа, макар че още не ясно дали той ще бъде национален.

Няма коментари:

Публикуване на коментар