Translate

сряда, 19 март 2014 г.

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL е медийен партньор на британски съвет в проекта „ЛабораториязаславаFameLab”


Единственият по рода си конкурс „Лаборатория за слава FameLab” се провежда за осма поредна година от Британски съвети Министерството на образованието и науката в търсене на българското лице на науката.
Тази година в инициативата се присъединява и документалният канал National GeographicChannel. Целта на „Лаборатория за слава FameLab” е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, без компромис с научното съдържание. Конкурсът е създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, става международен благодарение на Британски съвет и се провежда в над 25 страни по целия свят
Желаещите да участват трябва да са от природо-математическите науки – преподаватели в училище или ВУЗ, работещи в изследователски или приложни институти, студенти със задълбочени познания и опит от своята област. Участниците трябва да подготвят две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Явяването на кастинга е с изпълнение във формат по избор на кандидата-може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.
Финалистите от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката в края на месец април, който ще бъде воден от един от най-добрите британски експерти в областта Франк Бърнет. Той е първият професор по специалността Комуникация на науката в Обединеното кралство и е сред основателите на Челтнъмския фестивал на науката. Завършил е Биохимия в университета СейнтАндрюс, а по-късно защитава докторска степен по Невроендокринология в Университета Оксфорд.След майсторския клас участниците ще се явят на националния финал, който вече за четвърта поредна година ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката, на 9 май 2014 г. За спечелилите първо, второ и трето място на националния финал са предвидени парични награди съответно по 1000 лв., 700 лв. и 500 лв.
Победителят ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство и ще бъде гост на Челтнъмския фестивал на науката като Британски съвет поема всички разноски по пътуването и престоя му.
Вече са ясни шестима от финалистите, които бяха избрани на първите два кастинга в София и Пловдив. Последната възможност за участие е кастингът в БАН в София на 28 март.
Пълна информация за условията за участие може да бъде намерена на уебсайта на конкурса www.famelab.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар