Translate

вторник, 18 март 2014 г.

Предложените промени в Закона за здравното осигуряване могат да предизвикат хаос в българското здравеопазване



Сегашният тясно административен подход не предлага гъвкавост и обрича на липси лекарствения пазар у нас, коментира председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични фирми Деян Денев. Ако бъде приет подобен механизъм, който императивно налага предоставяне на отстъпки, то това означава
касата да отлага реимбурсирането на нови терапии с години, което без съмнение ощетява пациентите. Това дали дадена фирма е договорила отстъпки от лекарствените продукти не бива да е условие за заплащането им, коментира Денев. Умното договаряне не следва да става така, допълва той. По негово мнение дори предложението за задължителните отстъпки да мине, винаги ще има лекарствени продукти, за които няма как да бъдат предложени отстъпки, което означава най-малко отлагане на терапията, а за онколекарствата – дори изчезването им от пазара. Какво ще стане в случай, че не бъдат договорени отстъпки за всички лекарствени продукти. Дали касата ще прекрати тяхната реимбурсация, попита той и подчерта, че НЗОК трябва да разшири полето на договаряне на отстъпки, защото бизнесът може да предложи различни гъвкави форми, които изключват единствено финансовите отстъпки.
Позицията, че са необходими гъвкави схеми за договаряне на отстъпки, защити и д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО, който коментира, че те са познати и приложими по света и трябва да се възползваме от тези примери. Според него при поставените в ЗЗО условия огромната част от малките фармацевтични компании няма да могат да предложат отстъпки, съответно медикаментите няма да бъдат заплатени от касата, а това лишава пациентите от достъп до лечение. Предложените промени в ЗЗО могат да предизвикат хаос в българското здравеопазване, смятат от Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА). Председателят на асоциацията Росен Казаков изрази сериозното си безпокойство във връзка с част от текстовете на законопроекта за изменение и допълнение на ЗЗО. По думите му трябва да се подхожда много внимателно и отговорно по отношение на въпроса с отстъпките при лекарствените продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар