Translate

петък, 7 март 2014 г.

Безплатни прегледи за глаукома в ДКЦ „Софиямед“



Световната седмица за борба с глаукомата тази година се отбелязва от 9-ти до 15-и март под мотото „Да се преборим с неоткритата глаукома!“.
ДКЦ „Софиямед“ се включва в нея с безплатни прегледи от 10-ти до 13-ти март (включително) на територията на ДКЦ „Софиямед“, ет. 2, кабинет №21 от 13:00 до 15:00 ч. Записването на час е от 9:00 до 17:00ч. на тел. 0895 55 50 14 и 0896 66 65 93 в ДКЦ „Софиямед“.
Профилактичният скринингов преглед, не се изисква за него талон-направление, включва измерване на вътреочно налягане чрез безконтактен тонометър.
Според статистистическите данни на Националната глаукомна асоциация между 70 и 80 хиляди души в България страдат от глаукома, но само 50% от тях знаят за заболяването си и провеждат лечение. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно - най-често във фаза на напреднало увреждане, когато лечението не е достатъчно ефективно или не приложимо.
Според Световната здравна организация глаукомата е втората водеща причина за слепота сред населението на земята.Слепотата от катаракта е оперативно лечима и възвратима, но глаукомата остава на първо място като причина за нелечима слепота. Всеки човек е потенциално изложен на риск от развитие на глаукома. Особено рискови са тези групи хора, при които е налице фамилна диспозиция -родители или деца с глаукома или съпровождащи заболявания- захарен диабет първи тип, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, хипотиреоидизъм, травматични увреди, некоригирана и нелекувана миопия – късогледство, продължителна системна и локална употреба на кортикостероидни медикаменти, продължителна системна и локална употреба на кортикостероидни медикаменти, вродени очни аномалии-пигментната глаукома и тези, които при последния си очен преглед са имали повишено вътреочно налягане. Не бива да се забравя, че първичната открито ъгълна глаукома се увеличава с възрастта:
-Под 55 години с-7%
-55-74 години-44%
-Над 75 години-49%

Няма коментари:

Публикуване на коментар