Translate

вторник, 18 март 2014 г.

Съществуващите в момента Диагнастично-консултативните центрове в столицата са много и част от тях нямат никакви пациенти



Според проф. Стоян Тонев, зам.-кмет на столицата по здравеопазването: Диагнастично-консултативните центрове (ДКЦ) са в по-лошо състояние, отколкото общинските болници.
В София трябва да има 20 поликлиники плюс шест специализирани. В момента центровете са 36. Но към тези центрове трябва да има задължително отделения за еднодневна хирургия и сектори за лечение на възрастни хора с оглед застаряването на населението-всеки с поне 10 легла. Във възможностите на тазгодишния ни бюджет е изграждането на четири такива супермодерни поликлиники до края на годината. За това ще трябват около 10 млн. лева, като вече сме осигурили 3 млн. лева. А останалите пари ще дойдат от приватизационни сделки. Така ще спестим пари на болничната помощ, която е много по-скъпа, защото много от нещата може да се правят в поликлиниките и едновременно с това ще увеличим комфорта на пациентите.
По думите на проф. Тонев в ДКЦ има сериозен проблем, който не е в джипитата, а е в липсата на специалисти в ДКЦ. Половината от тези лекари работят в поликлиники към болници или си направиха частни кабинети.
Зам.-кмет на столицата по здравеопазването съобщи, че ще предложи на общинския съвет да се намалят наемите в поликлиниките-да се изравнят и да се въведе, че той ще е 10% от общинския- такъв сега е в крайните софийски квартали. В центъра на столицата наем на един кабинет от 15-20 кв. м днес е около 150 лв.
Ще бъде въведена и практиката на електронните рецепти с доставка до дома, съобщи още той.
Това означава, че пациента отива в поликлиниката, получава рецепта и вместо да ходи до аптека, джипито се грижи за нейното изпращане по електронен път до аптеката, а оттам носят на пациента вкъщи необходимите лекарства и му се обяснява как да ги пие.
На сесията на общинския съвет проф. Тонев ще внесе доклад за провеждане на конкурс за избор на управители на девет ДКЦ. Ще има и конкурс за нов изпълнителен директор на Втора градска болница.



Няма коментари:

Публикуване на коментар