Translate

вторник, 18 март 2014 г.

Столичният зам. - кмет с ресор "Здравеопазване" ген.Стоян Тонев съобщи: Проектът за общинска Бърза помощ е в две части




и до 3 месеца т ще бъде реализиран. Ще са нужни 140 000 лева месечно за издръжка на екипите на Общинската бърза помощ в София. над 1,5 млн. на година Финансирането на общинската спешна помощ трябва да се подпомогне от общината и от Министерството на здравеопазването.
Проф.Стоян Тонев, зам. - кмет с ресор "Здравеопазване",  призна, че сега близо 70% от повикванията към спешна помощ всъщност изобщо не са спешни. Ето защо първо ще се върнат домашните посещения- на лекари и сестри, от общинските болници и някои ДКЦ-та и ще се възстановят за хроничните заболявания патронажните сестри.
Идеята е лекари да дават дежурства и да ходят по адреси. Разбира се, затова ще получават допълнително заплащане на час, но все още няма точни разчети.
Вече са осигурени колите, с които ще се правят домашни посещения. Това ще са тест драйв автомобили (коли за пробно каране) на различните компании. Втората част от идеята  е линейки да ходят на адреси, когато става дума за болни деца, пациентите с инфекциозни заболявания, хора над 70 години и психично болни. Екипите ще бъдат разпределени според заболеваемостта в отделния район. Първо ще бъдат осигурени 4-те линейки за психично болните пациенти. За малчуганите са предвидени 6, а за инфекциозно болните е предназначена само една линейка, тъй като според проф. Тонев не всички случаи се нуждаят от хоспитализиране.
По отношение на самата Спешна помощ той отбеляза, че при толкова малко персонал и такова ниско заплащане е учуден, че тя все още работи.
Програмата за Общинска спешна помощ ще бъде представена за гласуване на следващото заседание на СОС, заяви генерал Тонев. . По думите на ген. Тонев след обсъждането в ОС ще последват и необходимите заповеди. Според него общинската спешна помощ ще заработи от 1 септември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар