Translate

петък, 7 март 2014 г.

Кампания на МБАЛ-Бургас насърчава нормалното раждане



Инициативата е първата по рода си в Бургас и предшества Седмицата на уважение към раждането, която се отбелязва в дните от 20 до 27 май


Родилното отделение на МБАЛ-Бургас си е поставило задачата да насърчи нормалното раждане, като провежда първата по рода си кампания в града. До 27 май на жените, избрали да родят нормално, ще бъдат връчвани грамоти от лимитирана серия (общо 100 на брой), в знак на благодарност и уважение за проявеното съдействия, след символични номинации от лекарските екипи. Целта е да останат за спомен на семейството и да покажат на жената, че в нормалното раждане няма нищо притеснително. Аидеята на инициативата е да достигне до младите жени, защото повечето от тях искат да раждат по оперативен път въпреки, че нормалното раждане е по-добрия вариант, защото секциото все пак е вид операция – оставя белег и има следоперативен период на възстановяване.
„Важно е да отбележим, че в акушерството и гинекологията не съществува вариант за оперативно раждане по желание на жената. Не пациентът, а лекарят решава дали то да протече с цезарово сечение или нормално. Първото се избира само, ако има медицински показания. Няма по-добър начин да се ражда, освен както е предопределил Господ – по естествен път. Това е емоционално преживяване, което е неповторимо за майката. В комплект с грамота то се превръща в един добър спомен”, сподели началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.
По негови думи процентите на оперативните раждания в МБАЛ-Бургас се доближават до тези в университетските болници – между 27% – 28% на година. За изминалата година ражданията в Бургаската болница са 1935, а от началото на 2014г. техният брой е над 450.
Една от първите жени, получила грамота, е Радостина Димитрова от Бургас, която на 1 март ражда първородния си син Иван.
 „За мен тази грамота е стимул за второ дете, което отново ще родя естествено. Държах раждането на Иван да е по нормален път, защото според мен така е най-добре и за мен и за бебето. Болката е само два часа и веднага можеш да вземеш детето в ръце. Съветвам бъдещите майки, ако нямат някакво заболяване, да изберат естествено раждане”, каза Радостина.




Няма коментари:

Публикуване на коментар