Translate

сряда, 26 март 2014 г.

Месецът за борба с рака на дебелото и правото черво – март отбелязахме с обнадеждаващи новини


Откриването на туморните клетки преди първите симптоми  е една от основните цели на Рош за справяне с онкологичните заболявания
  
Годишно у нас се регистрират близо 4500 случаи на рак на дебелото или правото черво-12,5 % от броя на всички туморни образувания.
Според данните на Националния раков регистър, за 2014 година се очакват да бъдат диагностицирани 4968 нови случаи на онкозаболели. Макар и бавно процентът на профилактичните прегледи се увеличава, които са гаранция за ранна диагностика и по-ефективно лечение, благодарение на все по-голямата информираност на населението.
Специалистите силно се надяват, че ако тази положителна тенденция се запази ще бъде преодоляна досегашната практика у нас заболяването да се открива твърде късно. Сега 38% от случаите се откриват в късен стадий IIIB или IV, за разлика от развитите страни, където този процент е в границите между 20 и 25%. Ракът на дебелото и правото черво остава третият най-често откриван вид рак (след рак на белия дроб и рак на простатата при мъже; рак на гърдата и рак на матката при жени) и втората водеща причина за смърт от рак в България. Открит навреме, ракът на дебелото и правото черво е лечим, но дори и при напредналите стадии са налице възможности болестта да се контролира и овладее. Доказано е, че петгодишната преживяемост при ранните стадии е между 80-90%, а при късните – едва между 30-60%. 
Най-честите симптоми на заболяването-намаляване на телесното тегло, слабост, анемия, неразположение или „бучка“ в коремната кухина, смущение в дефекацията и/или кървене се бъркат с банални заболявания като хемороиди, което води до забавяне на диагнозата и по-лош изход от болестта. неразположение в корема, бучка в корема и кървене. Това е особено валидно за хора над 60 години, тъй като 83% от случаите са открити в тази възрастова група. Ранното разпознаване на симптомите и навременната консултация със специалист са от решаващо значение. Открит рано, диагностициран точно и лекуван правилно, ракът е лечим.
По света честотата на заболеваемост от рак на дебелото и правото черво намалява от средата на 80-те години на 20 век и отбелязва рязък 30%-тен спад през последното десетилетие- около 3% за година за периода между 2001 и 2010 година, спрямо 2% на година през предходното десетилетие. Това се дължи на факта, че голяма част от американските граждани над 50-годишна възраст подлежат на профилактично изследване, наречено колоноскопия, съобщават от Американското онкологично дружество. Според експертите им без провеждането на скринингови програми броят на смъртните случаи би бил 2 пъти по-голям. Проучвания показват също, че честотата на този вид рак сред хората над 65-годишна възраст е намаляла с 7% на година за периода от 2008 до 2010 г. Междувременно процентът хора, които са били подлежащи на скрининг, е нараснал от 55% на 65% през последното десетилетие. Най-голямо значение според специалистите е фактът, че при този скрининг се откриват навреме полипи на дебелото черво, които ако се махнат, не могат да прераснат в тумори.
Ракът на дебелото черво се счита до голяма степен за наследствен. Специалистите препоръчват профилактични прегледи след навършване на 50 години като изследванията могат да бъдат-колоноскопия на всеки 10 години; тест за наличие на кръв в изпражненията – всяка година или сигмоидоскопия на всеки 3 или 5 години.
Една по-нова разновидност на колоноскопията се прави със т. нар. КТ-скенер. Това е вид виртуална колоноскопия, която се прави без вкарване на оптична камера в дебелото черво. Така процедурата е неинвазивна, не се прилага упойка и е дори по-чувствителна от колоноскопията.
Специалистите съветват още освен да си търси навреме специалист още при първите подозрителни симптоми, а така също и да се спазва разумен хигиенно-диетичен режим, тъй като прекомерната консумацията на месо, животински мазнини и алкохол увеличава риска от поява на рак на дебелото и правото черво. Намалената консумация на храни с високо съдържание на фибри и наднорменото тегло също увеличават риска от поява на рак.
За поредна година Рош подкрепя информираността на хората по различни теми, свързани с рак на дебелото и право черво. Компанията инвестира в разработването на диагностични решения, както и на различни терапевтични възможности, като се фокусира върху разкриване на молекулярните механизми на развитието на туморите и начина на тяхното разпространение. Тази информация помага на специалистите в компанията да се насочат към процесите, които провокират появата на рака и до това те да бъдат блокирани. В тази област важна роля играят биологичните лекарствени продукти и особено високо специфичните моноклонални антитела.

-------
За Рош: Със седалище в Базел, Швейцария, Рош е лидер в ориентираното към развойна дейност здравеопазване със синергични разработки в областта на лекарства и диагностика. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, имунологията, инфекциозните заболявания, офталмологията и заболявания на централната нервна система. Също така, Рош е световен лидер и в инвитро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични методи, които допринасят за подобряване здравето и повишаване на качеството на живот на пациентите.Основана през 1896 година, Рош има важен принос за здравето на всички хора по света вече повече от век. Двадесет и четири лекарства, открити от Рош, са включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО) с лекарства, които имат изключителна важност, като сред тях присъстват животоспасяващи антибиотици, антималарици и химиотерапевтици.През 2013 година в групата Рош работят над 85 000 души и са инвестирани 8,7 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на групата Рош. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония. За повече информация: www.roche.bg, www.roche.com.








Няма коментари:

Публикуване на коментар