Translate

вторник, 18 март 2014 г.

Здравният министър д-р Таня Андреева: Когато става дума за здравето на деца, няма място за лични отношения



Случаите на болни деца се увеличават и броят на досиетата, които фондът разглежда, е три пъти по-голям от 2012-а година



 Искания за оставката на д-р Ива Станкова, директорът на Центъра "Фонд за лечение на деца" тръгнаха след сигнали за забавяне на документи на деца, чакащи лечение в чужбина.
Здравният министър д-р Таня Андреева подчерта, че случаите на болни деца се увеличават и броят на досиетата, които фондът разглежда, е три пъти по-голям от 2012-а година. Това е и обективната причина за забавянето на документи.
По думите й очевидно административният капацитет не е достатъчен, за да се обработват достатъчно бързо и ще са необходими повече специалисти в структурата.
Работна група, оглавявана от проф. Владимир Пилософ, ще внесе до дни предложения за промени в правилника и методиката на работа на фонда.
В промените са заложени наказания за експертите, които бавят неоснователно становища по различни случаи и съответно старта на лечението, тъй като досега не е имало подобни санкции-те ще бъдат сменяни.
Д-р Андреева бе категорична, че разковничето е новият правилник и новата методика на работа.
Има много неща, върху които да се работи, добави тя и даде пример с информационна система, каквато фондът няма, за да може да се следи движението на всеки конкретен случай.
Според здравният министър обаче най- важно е фондът да работи, каквито и проблеми да има, да няма забавяния при разглеждането на досиетата и децата в спешен порядък да получават своето лечение.
„Д -р Станкова е добър лекар, педиатър, менажирала е медицински център и има много предложения за промяна в работата и оптимизацията във фонда и аз й казах, че разчитам на нейната добра преценка дали би могла да се справи с промяната на философията на работата на фонда, защото той не може да функционира по този начин. Когато става дума за здравето на деца, няма място за лични отношения. Казах д-р Станкова, че независимо, че оценявам целия труд, който е положила и работата, която е свършила, ако напрежението е толкова голямо, че пречи върху работата, бих взела дори и не до там спрямо нея справедливи решения“, заяви д-р Андреева.
„Независимо, че оценявам целия труд и работата, която е положила д-р Станкова, ако напрежението е толкова голямо, че пречи върху работата, бих взела и не до там, спрямо нея, справедливи решения”, подчерта тя и обясни, че ще изчака вътрешният одит на фонда да приключи и следващата седмица ще представи доклада на Обществения съвет, където ще се вземе решението за съдбата на д-р Станкова.
Директорът  на Центъра "Фонд за лечение на деца" определи нападките към нея като режисиран опит да бъде очернена.
„Аз съм доволна и удовлетворена от работата си и смятам, че съм направила много за тези 5 месеца, но не бих искала да говоря в минало време. Няма причина да се оттегля от поста, освен ако министър Андреева има нещо друго предвид. Всичко се променя и никой не е вечен. Фактът, че Андреева ме е поканила на този пост, означава, че ми е вярвала, че мога да се справя, опитът ми го показва недвусмислено. Имам оценката на много хора за това, което правя, а още повече че имам опит в управлението. Това, което направих във фонда, мисля, че ще остави следа. Оставките са най-лесното нещо, което човек може да подаде. Не смятам, че съм сбъркала и че съм направила нещо, което заслужава оставка. Не защото имам нескромността да го кажа, а защото зад мен стои екип и работа, която наистина свършихме. Много от нещата сме предложили, а много вече се случват”, каза директорът на фонда.
Едно от тях е, че мненията на лекарите експерти вече се получават по електронен път, с което работата се улеснява. Във Фонда вече са наети финансист и социален педагог и за първи път има обществена поръчка за преводачески услуги.
Д-р Станкова е категорична, че проблемите трябва да бъдат решени междуинституционално - между министерствата и държавата.
"Ние нямаме вина, грубо казано. Няма причина, която да забави децата, защото механизмът го няма в чужбина изпращайки документите, да ги принудим да приемат нашите деца. Човешките отношение са деликатна струна, тя не е еднозначна и не може грубо да се пипа, дори бих казала и за себе си. Не може по този груб начин, газейки в човешки отношения и в човешки мир. Това е държавна институция, тя се гради тухла по тухла", обясни Станкова и допълни, че е сложила своята "тухличка", съвестта й е чиста и който може, да я оцени.
 „Аз съм човек, който носи отговорност, но също така и човек, който не понася несправедливост.", заяви д-р Станкова.



Няма коментари:

Публикуване на коментар