Translate

вторник, 18 март 2014 г.

Държавата ще плаща в реален размер здравните вноски



на всички групи хора, които осигурява. Това ще стане до 2020 г., пише в 3-годишния план за действие по програмата за развитие на „България 2020". Планът е за 2014-2016 г.
За мярката от години настояват лекарският съюз и пациентските организации, тъй като така в бюджета на здравната каса ще влизат още 400 млн. лв. годишно.
Сега държавата плаща за децата половин здравна вноска, а от години превежда на НЗОК една и съща сума за държавната администрация, военните, полицаите, съдиите и др., независимо че доходите им се повишават.
В плана за пореден път се посочва че клиничните пътеки ще бъдат заменени от диагностично-свързаните групи - ДСГ. При тях приетите в болница се лекуват не само за основното заболяване, но и за придружаващите. Здравният министър Таня Андреева е казвала. че те ще са факт до 2017 г.,а в плана е записан максимален срок до 2020 г.
Включена е и важна мярка за подмяната на апаратурата в диализните центрове. За целта до 2020 г. ще са нужни 50 млн. лв., които ще дойдат от бюджета на здравното министерство .


В-к „Труд”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар