Translate

четвъртък, 20 март 2014 г.

Опасен 10 сантиметров тумор до бъбрека беше отстранен безкръвно от уролозите на Токуда



73-годишният пациент бил насочен за хирургично отстраняването на бъбречен тумор. Предвид напредналата възраст и съпътстващи заболявания за най-подходящи метод бил избран безкръвният. Само ден след операцията мъжът е на крака, а в момента вече е изписан в много добро състояние.
По време на сложната интервенция бе изцяло премахнато 10 сантиметрово образувание само през 4 малки дупчици.
Модерната процедура беше извършена от екипа на отделението по Урология на японската болница с началник д-р Калоян Давидов и под ръководството на доц. Евангелос Лиатцикос- един от водещите специалисти по лапароскопска урология в света, извършил до момента над 2000 безкръвни операции на рак на простатата. Той е началник на Клиниката по Ендоурология на Универсистетската болница в Патра, Гърция и именно с негово участие беше направена първата в Токуда лапароскопска операция на простатен карцином.
Операцията се оказва голямо предизвикателство, тъй като камерата на
микрохирургичния апарат показва, че всъщност туморът произхожда от дясната надбъбречна жлеза. „Тези тумори обикновено са хормонално активни и се установяват при епизоди на екстремна хипертония. Това ги прави изключително опасни – възможно е горната граница на артериалното налягане на пациент с подобно образувание да достигне 300 при норма 120”, уточнява д-р Калоян Давидов.
Лапароскопските методи, които се използват, дават възможност за изключително прецизно идентифициране на отделните структури на органите, заобикалящите тъкани и захранващите ги кръвоносни съдове. Урологът добавя, че благодарение на новите технологии са успели рано да прекъснат кръвотока през вената на надбъбрека и по този начин е спряно отделянето на хормоните, които повишават кръвното налягане в организма.
"Най-важното тук е въвеждането на висок стандарт на грижа. Присъствието на изявеният специалист доц. Лиатцикос е гаранция за сигурността и прецизността на процедурата", категоричен е д-р Давидов и уверява, че съвместната им работа ще продължи и занапред. Чуждестранният специалист до момента е консултирал безкръвните хирургични интервенции основно на пациенти с карцином на простата, при които следоперавните резултати са много обнадеждаващи за все по-широкото навлизане у нас на лапароскопското лечение на рака на простатната жлеза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар