Translate

сряда, 5 февруари 2014 г.

Приключи проектът "По-качествен живот за нашите родители - Усмихни се и захапи живота отново!"



Българо-германският социален проект в областта на денталната медицина обедини усилията на денталните лекари от „ЕО дент”, на водещата фирма производител от
Германия Bredent Group и нейният официален представител у нас – „ДентаТехника”. Той стартира в началото на 2013 г. и бе реализиран с подкрепата на МЗ и БЗС.
Проектът получи най-високото отличие за корпоративна социална отговорност на Европейската комисия. Призът бе връчен на д-р Валентин и д-р Венета Павлови, собственици на клиниките „ЕО дент”, в Брюксел от вицепрезидента на ЕК Антонио Тайани.
Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, сподели, че успешната реализация на проекта е изключително положителна оценка за страната ни. Най-високото европейско отличие при изключителната конкуренция между още 749 подобни проекта от 29 страни, е доказателството за това. Проектът е със „зелена улица” още в първия етап на надпреварата, в който са селектирани общо 54 проекта.
„Достойнството на проекта е, че той може да служи като пример за съпричастие към нуждите на общността и като модел за европейско партньорство, в случая между специалисти и фирми от България и Германия. Но едновременно с това той е и пример не само за бизнеспартньорски отношения, но и за споделени ценности и пълноценна екипна работа”, каза в заключение Стефанова.
В рамките на инициативата "По-качествен живот за нашите родители - Усмихни се и захапи живота отново!" са подбрани по специална методика 1000 възрастни хора, страдащи от липса на зъби или в състояние, водещо към този проблем, които са прегледани, а на 103 е проведено и безплатно лечение, включително и с поставяне на зъбни импланти.
Статистиката показва, че над хиляда възрастни граждани от цялата страна са с тотално или предстоящо обеззъбяване. Значителен е делът на пациентите с обеззъбена горна челюст, по-малко са с обеззъбяване на долната челюст, съобщи д-р д-р Валентин Павлов. Но още по-тревожен е факта, че много млади хора са посетили работещите по проекта стоматологични кабинети, които са с напреднало или вече съществуващо обеззъбяване, но които не могат да си позволят никакво лечение.
„Ние даваме предупредителен сигнал към обществото с думите-„Нужен е обрат”. А с реализацията на проекта доказваме, че той е възможен, ”заяви д-р Павлов и подчерта, че участниците в реализацията на проекта са единодушни, че трябва да се намери път към промяната, но за да стане тя факт са необходими ново, различен тип мислене, работа и организация.
Статистиката показват още, че 50% от тотално обеззъбените пациенти имат протези. Едва 15% от тях ги използват при хранене, а 35% ги поставят единствено при социални контакти. Над 70% от пациентите с обеззъбяване имат влошено соматично здраве и психични проблеми, породени от затруднените социални контакти.
По данни на СЗО обеззъбяването е сериозен проблем в много държави. България е в групата на страните, в които делът на засегнатите е много висок - близо 53% от 65-годишните хора.
По този показател сме твърде далеч, както от САЩ с 26%, така и от напредналите европейски държави, в които процентът на обеззъбените е между 20% и 30%, но се приближаваме до Канада с 58% и Великобритания с 46%.


Няма коментари:

Публикуване на коментар