Translate

сряда, 26 февруари 2014 г.

НЗОК стимулира ваденето на зъби и некачественото им лечение


Заявиха единодушно представители на Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) на  пресконференция. По време на нея те  заявиха още, че монополната каса налива нови милиони в едни и същи дентални дейности, които не са променяни с години. Представителите на СБЗ изразиха личното си изключително недоволство, че са принуждавани да работят по методи, средства и способи, които не одобряват и които принизяват професията им и тях като дентални лекари, защото това, което се заплаща от касата е против  тяхното мислене като лечители.
Според тях, ако трябва да се инвестира в нещо, това именно е профилактиката, а не в методи за лечение, които не дават трайни резултати-изграждане на зъб примерно, но не заплащане за окончателното му лечение.
Те споделиха, че не работят с НЗОК, а също така, че са изхвърлили амалгамата, а химиокомпозитите ползват в кабинетите си само за изграждане на зъби, а не за окончателно лечение.Споделиха още, че амалгамата и химиокомпозитите са отдавна отхвърлени в много страни.
По думите им, това което се предлага от НЗОК е популистко „замазване очите на хората”, тъй като близо 400 000 напълно обеззъбени пенсионери са лишени от право и възможност да ползват зъболекарски услуги поради факта, че нито може да им се извади зъб, нито може да им се направи амалгамна пломба.
Задълбоченият анализът на периода 2010/2014 г. направен от сдружението категорично показва, че 110-те млн. лв., които отпуска касата за дентални дейности през  2014 г., са достатъчни за поддържане единствено на денталното здраве при децата. А реално за стоматологичното здраве на останалите българите са необходими 550-600 млн. лв. годишно.
Тези, които преподписват НРД реално не са изпълнителите му и не се знае, защото точно те преговарят. При запазване на почти същото заплащане за денталните лекари  се наливат пари и НЗОК стимулира некачественото лечение. В момента денталното здраве нито е безплатно, нито достъпно, категорични са представителите на сдружението.  
В тази връзка д-р Георги Цалов, зам. председател и член на Управителния съвет на дружеството съобщи, че от СБЗ ще предложат на правителството и парламента да се извади цялата стоматология от НЗОК. Само профилактиката и лечението на децата и учениците да остане за заплащане от нея, а възрастните да бъдат насочени към доброволните здравноосигурителни фондове.
Изследвания сочат, че по света  5-6-годишните деца  са свободни от кариеси на временните зъби. У нас те имат 3-4 и повече кариеса на млечните зъби. Ето защо тези 110 млн лв. трябва да бъдат впрегнати да работят, за да бъдат предпазени децата от кариеси.
„У нас се силанизират  зъбите на 100-150000 деца, а какво да правят останалите 2 милиона деца“, попитаха риторично зъболекарите.
И независимо, че на много правителства досега са предлагали да се създаде Фонд за здравна дентална профилактика, чрез който всички български деца да бъдат обхванати и предпазвани от развитието на зъбен кариес и пародонтални заболявания, отговор нямат и до сега.
От сдружението отново се обявиха против монопола на НЗОК, Българския зъболекарски съюз (БЗС)  и за създаване на зъболекарска камара, която да включва представители на всички зъболекарски организации. Последното предстои да се случи съвсем скоро, по думите на представителите на СБЗ. Те изразиха и недоумение как от БЛС успяват и договарят с НЗОК нови методи като безкръвни операции и др., а ръководството на  БЗС не прави нищо,"освен да популяризира своите амбиции, но за себе си и на което никой няма право да наруши комфорта", и зъболекарите да продължават да лекуват-с вадене, амалгама т.е. по остарели и забравени от  съвремието методи.
Денталните лекари отново настояха в новата стратегия за здравеопазване да бъде дефинитивно включена тяхната професия, проблемите да престанат да се решават на парче и законът за оралното здраве да се направи така, както той е в Дания.
Относно социалния кабинет в столицата съобщиха, че по ред причини има забавяне и разговорите със столична община все още са в работен етап, но изразиха надежда, че   през тази година ще има положително развитие.
По време на пресконференцията д-р Венцислав Стоев, председател на СБЗ обяви и името на новия носител на приза „Зъболекар на годината” и на статуетката „Света Аполония” – д-р Огнемир Димитров от Кюстендил*, имащ над 27-години професионална практика, с насоченост на интересите преди всичко към  ендодонтия,
терапевтично и ортопедично и естетично зъболечение. Съпругата на д-р Димитров е лекар. Той има двама сина, единият от които следва стоматология.
Д-р Димитров благодари за високото отличие и чистосърдечно сподели, че трудностите са го изградили и като човек и като професионалист. Принос за самоизграждането му имат, както приятелите, така  и колегите му. Той пожела на младите зъболекари да имат възможност повече да специализират и да създадат качествени, добри, професионални практики.
"В"белите страни" нещата са в ръцете професионалистите, а не на шепа хора. У нас нивото на практиките на средно ниво е много добро. Повечето отговарят на европейските стандарти. Ние от 7-8 години сме ги лицензирали. Но ние сме против т.нар. здравна карта, тъй като трудът на зъболекаря е свободен и той няма нужда от финансиране. Реално сме около 6500 лекари по дентална медицина. Не сме толкова много. И избора на дентален лекар, в условия на конкуренция, това е пътя. Ние можем без НЗОК, но пациентите не могат без нас и без нея" , каза в заключение д-р Стоев.
-----------
*На 8 февруари 2014 г. в хотел „Пирин”- Сандански, за четиринадесети пореден път СБЗ организира честването на своя патронен празник Света Аполония, на който бяха връчени ежегодните награди "Зъболекар на годината". Носител на високото отличие за 2014 г. е  д-р Огнемир Димитров от Кюстендил. Второ и трето място заемат  д-р Хрисима Начева от Плевен и д-р Наталия Топузлиева от София. 
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар