Translate

понеделник, 9 декември 2013 г.

Програмата на БЗС, за профилактика на кариесите чрез силанти, е най-успешната профилактична програма у нас



Едва 8% от младежите до 18 годишна възраст нямат нито един кариес
250000 българи над 60 г. нямат нито един зъб в устата си
За дентално здраве у нас се падат по 1,22 лв. месечно на човек или - 14,62 лв. годишно

Българинът е с лошо орално здраве още от най-ранна детска възраст и проблемите, които се натрупват тогава водят до значими проблеми в много по-късна възраст.
В същото време у нас се отделят изключително малко средства за дентално здраве, в сравнение с другите страни от ЕС, което рефлектира цялостно, негативно върху населението от всички възрастови групи.
В Холандия например за химическо чистене разходите възлизат на 500 евро на глава от населението, а тези за дентална помощ на 175 евро годишно-за лечение и профилактика.
С други думи там се отделят за дентално здраве 2 млрд. евро. У нас разходите за зъболечение обаче са едва 1,22 лв. месечно на човек или 14,62 лв. годишно, подчерта д-р Борислав Миланов, председател на БЗС.
За зъболечение ни се полагат пари за по едно билетче, допълни го д-р Николай Шарков, координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 годишна възраст и зам. председател на съюза.
Според него необходимите средства за дентална помощ у нас реално възлизат на 2,5 млрд. лв. годишно. При липсваща профилактика обаче дори „наливането” на милиарди левове ще има нулев ефект, подчерта д-р Шарков.
По време на събитието, в рамките на Националния годишен форум на БЗС – 2013, Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 годишна възраст бе посочена като успешен пример за публично-частно партньорство.
По думите на д-р Миланов програмата е уникална не само за България, но и за цяла Европа, защото „няма друга, която да е така подкрепена от държавните институции т.е. само, когато тя е институционализирана работи добре”.
Разпространяването на обучителни материали и организирането на кръгли маси в страната с помощта на РЗИ и Районните инспекторати по образование, бе отчетено като принос за мотивацията и ремотивацията, за по-добрата информираност на децата и родителите и по-голямата им заинтересованост към правилното провеждане на устната хигиена, към създаването на правилни навици за опазване на детското дентално здраве.
Зам. министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков обяви, че тази програма, приета през 2009 г. от МЗ и стартирала благодарение на БЗС е най-успешно работещата профилактична програма до сега. Той благодари на присъстващите, че те точно като едни апостоли са обиколили страната, но вместо комитети са създали работещи кабинети.
Участниците във форума бяха единодушни, че тази програма може да послужи като основа за изграждането на нови политики в областта на денталното здраве в страната  и за други програми в тази област за хората в различни възрастови групи.
Като изключителен резултат на програмата, приключваща през 2014 г., бе посочен обхватът и до момента-над 50 000 деца, на възраст между 6 и 8 години от цялата страна, със 160 000 силанизирани* първи постоянни молари (дъвкателни) зъби.

Най-много деца са силанизирани в София, Варна, Пловдив, Перник и Пазарджик, в резултат на което се наблюдава редукция на кариеса в 70-75% и намаляване на фисурите с 300 пъти. Около 400 лекари в 28-те области на страната са се включили доброволно, като единственото, което е необходимо за поставянето на силантите, е съгласието на родителите.
Броят на силанизираните деца рязко се увеличава в периода 31.10-20.11.2013 г., което според специалистите се дължи най-вече на информираността-на обогатената здравна култура на населението.
По абсолютна стойност най-висок е обхватът на децата в София-град, Пловдив, Варна, Перник и Пазарджик, а най-малък в областите Плевен, Търговище, Ловеч, Ямбол и Смолян.
Областите Перник, Габрово и Видин държат рекорд по най-голям дял на обхванатите деца като дял от общия брой подлежащи на силанизация. От над 95% от 6-годишните със силанизирани зъби в област Сливен - 35%-40% са от малки населени места с население около и под 3000 души.
Целта, която си поставят лекарите по дентална медицина с програмата, е 50% от децата на 5-6-години и 70% от 12-годишните тийнейджъри да нямат кариеси на първите постоянни зъби, а при 18-годишните в 80% да няма екстрахирани постоянни зъби.
Изнесените данни, от представително за страната проучване, обаче са повече от тревожни и говорят недвусмислено за лош орален статус на децата като цяло.
Изследването на дентални лекари от факултетите по дентална медицина в София, Пловдив и Варна обхваща общо 21 160 деца.
Според него 71% от децата на възраст между 5 и 6 години имат по 4 кариеса на временните си зъби, а 12-годишните поне по 3 кариеса на постоянните зъби. При последните само 22% са без никакъв кариес.
92% от младежите на 18-годишна възраст също имат кариеси. Средният брой на зъбите с кариес при тях е 6. Същевременно 65% от тази възрастова група страдат от пародонтоза и други проблеми с венците.
Изключително тревожни са данните и за хората между 35 и 44 години, които имат средно по 17 засегнати от кариес зъба. Нелекувани са близо 3, а 6 са средно екстрахираните зъба.
20% от пенсионерите в България или близо 400 000 души са с напълно обеззъбена горна, а 17% или около 350000 души са с напълно обеззъбена долна челюст. Това ще рече, че 13% от българите на възраст над 60 години или 250000 души са тотално обеззъбени.
В края на форума, участващите в него, изказаха, както своята благодарност към тези, дали всичко от себе си, за да се реализира инициативата-от родители, регионални инспектори по образование, здравни медиатори, до директори на детски градини, училища, кметове и лекари по дентална медицина, така и своята удовлетвореност, че са били обхванати децата и от и най-отдалечените региони и селища в страната.
Подчертаха радостта и гордостта си, че програмата съществува, в чиито успешен край не се съмняват.
Те изразиха още и надежда, че 2014 г. ще бъде повратна точка, маркираща началото на едно ново отношение на политиците към проблемите на денталната медицина у нас, че програмите за превенция могат да бъдат работещи и полезни, ако са добре планирани, имат обезпечен финансов ресурс и по тях се работи екипно в цялата страна.
В заключение припомниха отново, че 1 лев вложен в орална профилактика спестява 20 лв. бъдещи разходи за лечение.

--------
*целта е да се ограничат кариесите. Силантите предпазват от тях. Те са бариера между кариеса и зъба.
Кариесът започва при първите постоянни зъби при децата, които пробиват на 6 год. възраст. Кариозният процес се развива изключително бързо и само за няколко години, ако не се вземат мерки, „поразените” зъби могат да бъдат изгубени.


Няма коментари:

Публикуване на коментар