понеделник, 2 декември 2013 г.

Шофьорите с махмурлук - също толкова опасни, както пиянитеРисковете от шофирането в нетрезво състояние са добре известни. Не по-малка опасност обаче представляват шофьорите, които сядат зад волана с махмурлук, съобщи Ей Би Си, позовавайки се на резултатите от холандско изследване.
Проучването на специалисти от университета на Утрехт разкрива рисковете от управлението на автомобил след вечерна консумация на спиртни напитки, дори когато алкохолът вече не се открива в кръвта.
За целите му доброволци са участвали в симулации на шофиране след вечерен запой с консумация средно на 10 напитки с алкохолно съдържание.
Тестовете са направени, след като концентрацията на алкохол в кръвта на участниците е спаднала до нулева стойност.
Сравнени със същите тестове, направени след "трезвена" вечер, резултатите показват, че махмурлукът е свързан с нарушена концентрация и "криволичене" по пътя.
Хората трябва да са наясно с потенциалните рискове от шофирането с махмурлук, както и че не са "имунизирани" срещу инциденти в това състояние,
предупреждават авторите на проучването.
Те отбелязват, че махмурлиите допускат повече грешки при шофиране, отколкото водачите с 0,05 процента алкохол в кръвта - допустимия лимит в много страни.
Подобни резултати са получили и авторите на британско проучване, които са установили, че шофьорите с махмурлук допускат повече грешки, необходимо им е повече време за реакция, допускат повече колебанията в скоростта.
При тях се наблюдават и промени в правилната стойка за управление на автомобил.
Експертите са на мнение, че предупрежденията за опасностите от махмурлука трябва да залегнат в кампаниите за безопасно шофиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар