Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Стартира кампания за ранна диагностика на рак на щитовидната жлеза



На 1. 12. т. г. стартира Кампания за ранна диагностика на рак на щитовидната жлеза. Инициативата се провежда в „Скай Сити Мол София” и ще продължи до 20 декември. Всеки ден от 12.00 до 20.00 ч. изтъкнати ендокринолози от столични университетски
болници ще провеждат безплатни клинични и ехографски прегледи на всички желаещи без ограничение на пол и възраст. Прегледите ще се извършват с модерна ехографска апаратура.
При установяване на отклонения от нормата или при съмнение за тиреоиден карцином, хората ще бъдат насочвани за диагностично уточнение и лечение в специализирано лечебно заведение.
Целта на инциативата е да се повиши информираността на обществото за рака на щитовидната жлеза, за характерните симптоми и рисковите фактори, за ролята на профилактиката и методите на лечение на заболяването, за създаване нагласи в обществото, че болестта е лечима, стига хората да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да потърсят лекарска помощ.
Предвижда се Кампанията да продължи и през 2014 г. като обхване цялата страна и най-вече малките градове и села, където достъпът до специалист е силно ограничен.
Организатори на Кампанията са Център за защита правата в здравеопазването и агенция „Пачето перо” със съдействието на Столична община, Скай Сити Шопинг Мол, Monrol България и агенция Beta PR. Медийни партньори на инициативата са БНТ, Нова Телевизия, bTV Media Group, БНР, Дарик Радио, БГ Радио, в. „Стандарт”, сп. „9 месеца” и други.
-------------

Карциномът на щитовидната жлеза се среща рядко и представлява 1% от всички злокачествени образувания. Според данните на Националния раков регистър броят на новооткритите заболели от тиреоиден карцином в България за 2009 г. е 316, а за 2010 г. е 299. 250 жени и 66 мъже са диагностицирани за първи път през 2009 г., а през 2010 г. техният брой е съответно 233 жени и 66 мъже. Близо половината пациенти са диагностицирани в първи стадий, когато ракът може да бъде излекуван напълно. Заболяването засяга хора от всички възрастови групи, но най-често се проявява между 50 и 60 годишна възраст.
Център за защита правата в здравеопазването и агенция „Пачето перо” работят съвместно по проекти  за ранна диагностика на онкологични заболявания от 2008-ма година до днес. През последните 2 години инициативи в тази насока бяха осъществени в общините Ардино, Крумовград, Копривщица, Чипровци, Рила, Брусарци, Чавдар, Мирково, в Дома за жени с психични заболявания в Лакатник, Брезник, Годеч, Якоруда, Белово, Чупрене, Джебел, Любимец, Криводол, Неделино, Борино, Златарица, Никола Козлево, Самуил, Борово, Вълчи дол, Аврен, Крушари, Царево и Приморско.


Няма коментари:

Публикуване на коментар