Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Падат Е-тата от етикетите на храните



Целите наименования на добавките ще се пишат върху опаковката
Таблица ще показва колко калории поглъщаме

Новото европейско законодателство в областта на етикетирането на храните е директно приложимо за всички страни в общността, а регламентът не е нужно да бъде въвеждан допълнително в национални актове и български наредби.
С въвеждането му става задължително обявяването на хранителната стойност. Купувачите ще виждат в таблици енергийната стойност на продукта – мазнини, въглехидрати, захари, протеини, сол и други важни съставки. Размерът на буквите, с които е изписана информацията за храните, се увеличава на 1,2 мм. Без да се засягат националните мерки, задължителната информация за храните се обозначава на видно място по такъв начин , че да бъде лесно видима, четлива и когато е необходимо — незаличима. Информацията по никакъв начин не се скрива, затъмнява, отнема или прекъсва от какъвто ида било текст, изображение или друг пречещ материал, гласи член 13 за представяне на задължителните данни на регламент 1169/2011.
Произходът на суровините е другата нова информация, която трябва да се изписва. Досега това бе задължително за телешкото месо, медът, зехтинът и зеленчуците. С новия европейски регламент това става задължително за всички видове меса – говеждо, телешко, козе, птиче, а за останалите храни ще продължи да бъде доброволен.
През следващата година хранителните добавки ще трябва да се изписват с пълните наименования върху етикетите.
От декември 2014 година върху етикетите на храните ще трябва да се изписват целите наименования на вложените добавки и подобрители, вместо те да се крият зад номерация, започваща с различни видове Е-та, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар