Translate

вторник, 10 декември 2013 г.

По празниците в страната джипитата затварят кабинетите си



По празниците, от 24 декември до 3 януари, джипитата затварят кабинетите си в страната.Ето защо хората трябва да се поинтересуват още преди тях дали лекарят им
има сключен договор с медицински център за обслужване на пациентската им листа.
В Пловдив личните лекари и тези в доболничната помощ излизат пък в отпуска още от 20 декември и се връщат през януари. Така без лекар на разположение ще останат над 300 000 човека. Причината е липсата на направления, обясни д-р Георги Кръстев от районната колегия на БЛС.
Най-тежко е положението в малките населени места. Джипитата в бедните региони нямат финансов стимул да отварят кабинети, тъй като там повечето хора не са здравноосигурени и те не получават пари за лечението им. 24 от всичките 74 практики в разградска област са вакантни именно по тази причина, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса в Разград д-р Камелия Станева.
Над 500 са незаетите места за джипита в страната, намиращи се в неактрактивни райони като Северозапада, пограничните или отдалечените региони. А живеещите там българи са принудени да пътуват с километри до доктори в по-големи населени места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар