понеделник, 16 декември 2013 г.

57% от ветеринарните лекари отчитат ръст на ваксинираните котки у нас за 2013 година


Най-честата заблуда сред стопаните е, че животното не може да се зарази, когато не излиза навън


57% от ветеринарните лекари в България отчитат ръст на ваксинациите на домашните котки през 2013 г. Това показва анкета на информационната кампания ОКотки, проведена  в над 70 ветеринарни клиники и специалисти от цялата страна. 
38 %отчитат запазване на нивата, а едва 5% смятат, че е налице спад.Положителната тенденция се потвърждава и от данните на дистрибутори на ветеринарномедицински продукти в България, които отчитат сериозен ръст в  търсенето на ваксини за котки за 11-те месеца на т. г. спрямо същия период на 2012 година. Все още обаче нивата са много по-ниски от средните за ЕС като малко над 5% от котките у нас са ваксинирани в сравнение с 35 % в съюза.
Половината от хората водят котките си за редовна ваксинация след първото поставяне. Една от основните затруднения за стопаните е цената на ваксинацията. Според анкетата 66 % от хората смятат, че процедурата е скъпа.
„Знаем, че част от стопаните смятат, че ваксинацията е скъпа, но те трябва да знаят, че така осигуряват защита за котката за 1 година от най-сериозните инфекциозни заболявания, в това число и от зоонози (болести, които могат да се предадат и на човека), сред които е и бесът.Често тя се оказва  доста по-евтино решение от сложното и продължително лечение, споделя д-р Милена Панчева.
Д-р Влади Кирилов я допълва: „Редовната профилактика и превенцията  спестяват стотици левове за третиране на болести. Но най-важното е, че могат да спасят живота на котето, да го предпазят от заболявания с летален край“ .

Друга разпространена заблуда е, че котките могат да не се ваксинират, когато живеят само вкъщи. Според анкетираните лекари 87% от пациентите им живеят с това схващане. Специалистите обаче са категорични, че котките могат да се заразят и без да имат пряк контакт с други животни. Инфекциите често влизат  в дома, внесени от хората,чрез обувки и дрехи.
Анкетата показва още, че една трета от хората смятат, че дори ваксинирана котката може да се разболее. 27 % пък се притесняват, че процедурата е болезнена.
„И двете опасения могат напълно да отпаднат, защото вече съществуват ваксини от ново поколение, при които рискът от заразяване и странични реакции след ваксинация е сведен до минимум, заради използването на най-актуалните вирусни щамове. Освен това съвременните ваксини не съдържат адюванти. Адювантът е  помощна съставка, съдържаща се в по-старите ваксини, която може да предизвика болезненост и в тежки случаи фибросарком на мястото на инжектиране“, обясни д-р Ранко Георгиев .
В отговор на ниската степен на ваксинация на котките у нас в края на юни тази година стартира информационна кампания ОКотки. Целта й е да предостави достатъчно факти за ваксинацията и консултация на собствениците, за да могат те да направят информиран и отговорен избор. Зад каузата застанаха десетки ветеринарни лекари, асоциации на собственици на котки, организации за хуманно отношение към животните, висши учебни заведения, вносители на ваксини, държавни институции и популярни българи. Сред тях са и Калин Вельов, Ваня Щерева, Лора Караджова и Снежана
Макавеева, които се включиха в специална фотосесия с котките си в подкрепа на инициативата.
„Говорим за информиране на хората и промяна на нагласите, което е бавен процес. Затова отчитаната положителна тенденция, макар и не голяма, е безспорен успех за нас. Целта ни е да стане като при кучетата – ваксинацията да не е опция, а основна и задължителна грижа към домашния любимец. И не само към котката, но и към останалите членове на семейството, защото част от болестите се предават и на хората. Не трябва да се забравя, че ваксинацията срещу бяс например е задължителна“,припомнят от ОКотки.
Подробна информация за рисковите болести, ваксинацията и имунизационния календар може да бъде намерена на Facebook страницата на кампанията www.Facebook.com/OKotki. Там всички заинтересовани от темата могат да зададат своите въпроси към специалисти и да се включат в редица забавни и образователни игри с награди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар