Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Депутатите приеха на второ четене Закона за бюджета на НЗОК за 2014 година



От 129 народни представители, 86 гласуваха „за", 31 - „против", а 12 „въздържал се".
С текстове в закона за догодина се актуализира и тазгодишният бюджет на НЗОК със 27 млн. лева, спестени от парите за подслушване. Предвижда се тези пари да бъдат пренасочени към болниците и да бъдат преведени през следващия месец.
Бюджетът на НЗОК за 2014 г. в приходната си част е на стойност 2 823 110 000 лв. – толкова, колкото е и разходната му част.
За болничната помощ са предвидени 988 млн. лв., а за първична извънболнична помощ -176 млн. лв. За прегледи и изследвания при специалисти са отделени 181 млн. лв.( 71,5 млн. лв. са за медико-диагностични дейности). Лекарствата за извънболнично лечение възлизат на 556 млн. лв. 145 млн. лв. са средствата, които ще отидат за лекарствена терапия при злокачествени заболявания, а средствата за дентална помощ са увеличени с 10 млн. лв. и те стават-120 млн. лв. Парите за тях се отпускат от перото за други разходи, вместо 104.8 млн. лв. то е вече 94.8 млн. лв., обвързани с пакет от МЗ за оптимизиране на здравноосигурителните плащания и подобряване на контрола върху харченето им, които ще могат да се харчат само ако предложенията са готови до 1 януари.
За следващата година депутатите осигуриха повече пари за спешна помощ и за психиатричните клиники.
С бюджета се предвижда още пенсионерите да плащат само по 1 лв. за посещение при личен лекар и зъболекар, а остатъкът ще им се доплаща на медицинските изпълнители от държавния бюджет (МЗ). Държавният бюджет ще покрива и лекарствата на военноинвалидите и ветераните, както и на неосигурените и социално слабите.
От догодина асистираната репродукция ще се заплаща от МЗ (здравното министерство ще плаща и за дейностите започнали през 2013 г. и завършени през 2014 г. в частта, която е извършена през 2014 г.). Ваксините за задължителни имунизации и реимунизации също се връщат към МЗ и отново стават ангажимент на държавата най-късно до 1 април. 2014 г. като МЗ ще трябва да възстанови на НЗОК чрез трансфер сумите, които касата е заплатила за доставените количества ваксини за задължителни имунизации и реимунизации в периода 1 януари - 1 април 2014 г.
От следващата година Надзорният съвет на НЗОК ще може да ползва и резерва си за непредвидени и неотложни разходи от 279 млн. лв. по всяко време, когато има нужда, когато има „значителни отклонения от равномерното разходване на средства за здравноосигурителни плащания", пише в закона.
Нов параграф в преходните и заключителните разпоредби, одобрен между първо и второ четене от здравната комисия, дава право на Надзорният съвет на НЗОК да отпуска и до 5% на месец от резерва за авансови разходи за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ.
Менда Стоянова постави въпроса откъде ще се вземат тези 27 млн.и ще повлияят ли върху дефицита на консолидираната фискална програма, който не трябва да надхвърля законовия размер от 2% от БВП.
Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ д-р Десислава Атанасова коментира, че тази "скрита" актуализация е необоснована и недопустима, а и противоконституционна.
Сред спорните текстове по време на дебата бе и намерението на управляващите да освободят част от резерва на касата по-рано от края на годината.
От ГЕРБ заявиха, че това ще доведе до непрозрачност на системата, а според управляващите – така за първи път парите за здраве ще отиват за здраве.
Скандален за опозицията бе и текстът, с който се прехвърлят 104 млн. лв. на НЗОК. По думите на д-р Атанасова, срокът на пакета мерки от МЗ, до началото на следващата година, е нереалистично кратък и на практика парите ще останат блокирани.
Дебатите по бюджета на НЗОК, продължиха повече от пет часа, се превърнаха в литературно четене, което започна с реплика на д-р Атанасова към колегата й от БСП Мая Манолова.
„Потвърдихте впечатленията ми, че не разбирате нищо от здравеопазване, но не разбирате и от право. Може би в обучението ви в Москва сте се ограничили в изучаване на манифеста на комунистическата партия. Силно се надявам поне да сте прочели „Престъпление и наказание" на Достоевски, защото само там виждам допирните точки в знанията ви за общата част на Наказателния кодекс"", обяви д-р Атанасова.
„Чела съм „Престъпление и наказание", чела съм и „Идиот", репликира Манолова и
подчерта, че ГЕРБ носи цялата отговорност за критичното състояние на здравеопазването и затова д-р Атанасова не бива и да си помисля да дава съвети на тази тема.
"За първи път държавата няма да краде от джоба на пациентите и ще използва парите от здравни вноски само за здравни цели", заяви Манолова.
Йордан Цонев от ДПС пък попита Атанасова дали знае, че във въпросната книга става въпрос за наказанието, което собствената съвест налага, и „ И дали имате такава след тези нагли изказвания по бюджета на НЗОК и по политиките в областта на здравеопазването?".
Депутатът от Коалиция за България Таня Буруджиева пък предложи: „Нека да сложим едни стелажи тук, да наредим книги, освен „Винету" да сложим и „Идиот" и други, за да могат колегите да си правят справки, когато им се налага. А не да четат цитати, които някой им диктува по телефона и те дори не могат да ги прочетат."
Здравният министър д-р Таня Андреева каза: ”Всички искаме да има повече пари за болниците, но системата няма да мине без реформи. За съжаление те, вероятно ще са тежки, болезнени за някои групи, но при всички положения още в края на следващата година, по-следващата още по-явно, ще се усети глътка въздух, повече спокойствие, повече доверие в цялата система. И най-вече по-добро качество на медицинската услуга. Не намирам изобщо основание да се смята, че този бюджет ще позволи трусове в системата "
По думите й здравната карта, която трябва да отсее нуждите на населението от медицински грижи по региони, ще влезе в сила през март. Така онези малки лечебници в отдалечените и недостъпни за линейки населени места ще могат да получат по-достойно финансиране и да осигурят по-адекватни грижи за пациентите си.
Управителят на касата д-р Румяна Тодорова определи бюджета на НЗОК като единственият възможен. Според нея трябва да се вземат конкретни мерки по отношение на лекарствената политика, защото именно за медикаменти отиват огромна част от парите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар