Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Спешните отделения, закрити през 2007 година, да бъдат възобновени




Идеята за бързата хоспитализация е залегнала като основна в Стратегията за спешната помощ за периода 2014-2020 г., която ще бъде предложена за обсъждане до края на годината.
Самите спешни отделения да бъдат финансирани от държавния бюджет чрез субсидии от МЗ, а лекарите да са на щат в тях. Държавата да плаща за лечението и операциите на спешните пациенти. Реанимобилите ще бъдат снабдени с електронна система, свързана с болниците, по която лекарите в тях и тези в лечебното заведение ще могат да обменят информация за състоянието на пациента.
Съгласно друг текст, заложен в стратегията, увеличението на заплатите на работещите в СМП ще е с 10% в средата на следващата година. Сега средното възнаграждение на лекар в Бърза помощ е около 1000 лева, в София достига 1500 лв.
Стратегията предвижда още да се изградят и високотехнологични спешни комплекси за пациентите, които вече са преминали през спешното отделение, които ще заработят най-късно през 2016 г., като оборудването им ще е с европейски пари.
Това са столичните „Пирогов" и „Св. Анна". Останалите четири ще бъдат в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Тези градове са избрани, тъй като в тях има медицински университети и съответните към тях лечебни заведения, чиито специалисти могат да окажат консултации при нужда
Стратегията представи д-р Максим Гайдев, главен експерт от МЗ, по време на провелия се в София Първи конгрес по спешна медицина.
В страната нивото на спешната медицина е добро, но има сериозни проблеми в областта на кадровия потенциал, логистиката и организацията, посочи директорът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов.
Според участниците в конференцията в някои области нивото на спешната помощ в България е доста по-добро от някои страни в Европа.
В момента работят 370 екипа в цялата страна, а спешната помощ разполага с 600 линейки. 3,5 повиквания е средното ниво за страната за един екип в 12-часова смяна.




Няма коментари:

Публикуване на коментар