Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Бащата на интернет: Бъдещето на мрежата е застрашено



Британският професорТим Бърнърс Лий, изобретател на глобалната мрежа, предупреди, че днес интернет може да бъде цензуриран и поставен под наблюдение, което е заплаха за демокрацията. Той направи своя коментар на представянето на Индекса на глобалната мрежа за 2013 г.
"Интернет и социалните мрежи насърчават все повече хората да се организират, да действат и да изваждат наяве злодеянията, вършени по четирите краища на планетата. Това застрашава някои правителства и води до увеличаване на шпионажа и цензурата, което на свой ред заплашва бъдещето на демокрацията", каза 58-годишният британец, който постави началото на интернет на Коледа през 1990 г.
"Необходими са смели мерки, за да се гарантира опазването на нашето фундаментално право на личен живота и на свободата на словото в интернет", посочи Тим Бърнърс Лий.
В лекция преди два дни изпълнителният директор на Гугъл Ерик Шмид също изказа подобни опасения. Той обаче заяви, че според него цензурата може да бъде елиминирана за 10-ина години.
Индекса на глобалната мрежа за 2013 г. е изследване на Фондация Световна мрежа, която проучва какво е политическото, социалното и икономическото влияние на интернет върху отделните страни, колко са активни потребителите в интернет, каква е ролята на социалните мрежи, как бизнес потребителите използват глобалната мрежа. Въз основа на това изследване е изготвена класация, която включва 100 страни.
Тези страни са подредени по няколко критерии, като всеобщ достъп до интернет, свобода на словото, въздействие на интернет върху политиката, осигуряване на достъп до търсената информация.
Швеция е на първо място в класацията, следвана от Норвегия, Великобритания и САЩ, въпреки че последните две се озоваха във вихъра на скандал с интернет следенето благодарение на разкритията на Едуард Сноудън.
В челната петорка попада Нова Зеландия, а в челната десятка са Дания, Финландия, Исландия, Франция и Корея. Сред нововъзникващите пазарни икономики в класацията на първо място е Мексико, следван от Колумбия и Бразилия, а от развиващите се икономики на първо място са Филипините. В дъното на класацията са Мали, Етиопия и Йемен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар