Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Бургаски лекари спасиха дете с аневризма колкото ябълка



В страната няма аналогичен случай

Момиченце на година и половина с аневризма на ръката е било спасено от съдови хирурзи от МБАЛ-Бургас. Разширението на кръвоносния съд е било с размер на ябълка, съобщиха от лечебното заведение.
Няколко седмици по-рано от ръката на детето медици от друго лечебно заведение са
взели кръв. Именно тогава се е получило разтягането на артерията на дясната ръка на момиченцето.
След като виждат, че в ръката на детето се появява бързо нарастващ пулсиращ отток, родителите се обръщат за помощ към отделението по съдова хирургия, ръководено от д-р Валентин Василев. Размерите на аневризмата са впечатляващи - 3 сантиметра в диаметър или колкото малка ябълка.
Случаят на малката пациентка е достоен за учебниците по медицина, защото аналогичен не е срещан в страната, обясняват от болницата.
Аневризмите не са типични заболявания в ранна възраст и досега никой не е предполагал, че могат да се причинят от обикновена венепункция, заявиха медици от лечебното заведение, цитирани от Peter.bg.
"Оперирахме детето по спешност поради риска от разкъсване на аневризмата, което почти сигурно би довело до смърт. Извършихме операцията успешно и възстановихме артерията на ръката. Сега момиченцето е в отлично състояние - със запазен крайник и без никакви оплаквания. Аз съм лекар с 30 години практика, но такъв случай не е обсъждан и не е виждан до момента. Това е изключително рядко усложнение", каза д-р Огнян Матков, който е извършил интервенцията.

В."Телеграф"

Няма коментари:

Публикуване на коментар