Translate

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Тотко Найденов: Политиците ни болни от алчност



Редно е да знаем всичко за здравето на хората, които избираме


С нова книга ще се похвали в близките дни известният лекар писател д-р Тотко Найденов.
Зад скандалното заглавие "Болестите и сексът на държавниците" се крие едно сериозно наблюдение на медика и публициста върху здравето на личности като бисексуалния Александър Велики, римските главорези и кръвосмесители, руските царе изверги, италианския сатирик "Бунга-бунга". Има ги и любовчиите, разширили и разкъсали България, комунистическите диктатори, пишман демократите и най-великия и най-чистия - Васил Левски.
----------------
- Д-р Найденов, защо се захванахте точно с тази книга. Толкова ли е важно от какво са боледували хора, които вече отдавна ги няма?
- От баща ми, който също е лекар, ми е вменено да бъда наблюдателен, като поставям диагноза. Гледам по телевизията нашите политици и се замислям: Абе от какво са болни тези хора. Интересува ме дали са дебели, затлъстели... Червени бузки издават диабет, големият корем - при всички случаи хипертония. И тогава се замислям: откъде накъде болни хора ще управляват здрави. И дали тяхното състояние не се отразява на държавническите им решения.
- И до какъв извод стигнахте?
- Излязох с призив, наречен "Здравето, българино!". Призовах всички кметове и кандидат-депутати преди изборите да кажат от какви болести страдат и какви сексуални практики имат. Да признаят, ако имат отклонения. Кметовете на Ню Йорк, Берлин, Париж например си казаха, че са гейове и ги избраха. Кметицата на село Давидково Севда преди изборите обясни:  Драги съселяни, имам рак на гърдата, оперирана съм, минала съм химиотерапия, ако решите да гласувате за мен, да знаете, че не съм съвсем здрава. Избраха я със 77 процента. И Райчо Данаилов, кмет на община Баните, каза: Имам тежък диабет. По два пъти на ден се бода с инсулин. Преценете. Вече трети мандат кара. Без проблем. Предпочитам кандидатите за властта искрено да си кажат от какво боледуват, за да можем да знаем. Защото има болести, които се отразяват много зле на интелекта - например паркинсон. Малко хора знаят, че когато започва настъплението към Сталинград, Хитлер вече е бил поразен от тази болест. Изводът е, че някои глупави и вредни държавнически решения се обясняват със здравословното състояние на авторите им.
- Като се заглеждате в държавниците ни, виждате ли болни между тях?
- Има много с наднормено тегло. При всички случаи те имат хипертония и повишена кръвна захар. Това е неизбежно. Има ги всеки трети българин.
- Това влияе ли на работата им?
- Не особено. Лесно се изморяват. Докато за лошите решения влияе много паркинсонът. Той уврежда психиката. Такива, слава богу, няма.
- Коя е на-добрата възраст за държавника?
- Трябва да е зрял. Най-добре около петдесет години. Горна граница няма, но около седемдесет човек трябва да мисли да се оттегли, ако още е в политиката.
- Има ли болест на политиците?
- Възгордяват се.
-Това болест ли е?
- Как да не е. Това е един от седемте смъртни гряха. Те започват с гордостта. Въздигналите се престават да общуват с хората и това виждаме всички. Завист, алчност, леност, лакомия, похот, това са болестите на властниците. Те се покриват със седемте смъртни гряха.

В."Стандарт"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар